De veroordeling gaat over feiten van toen Richard nog de kabinetschef was van de toenmalig Franse minister van Economie Christine Lagarde. Zij is intussen voorzitter van de Europese Centrale Bank.

Richard werd schuldig bevonden voor het helpen van de vorige maand overleden zakenman Tapie bij fraude met overheidsgeld. Volgens de rechtbank behartigde Richard de belangen van Tapie ten koste van de overheid. In eerste aanleg was hij vrijgesproken. De zaak begon met de verkoop van het belang van Tapie in sportmerk Adidas in 1993. De zakenman meende dat staatsbank Crédit Lyonnais hem bedrogen had, met een lang conflict tot gevolg. In 2007 stemde Lagarde in met een arbitrageprocedure. Die leverde Tapie een jaar later 403 miljoen euro compensatie uit de staatskas op. De staat ging daartegen niet in beroep.

Lagarde werd eerder al schuldig bevonden aan nalatigheid, maar kreeg geen straf. Tapie had in 2007 Lagardes partijgenoot Nicolas Sarkozy gesteund tijdens de presidentsverkiezingen die hij won.

De veroordeling is een smet op de carrière van de 60-jarige Richard. Zijn mandaat als CEO van Orange loopt nog tot mei. Hij gaf al te kennen dat hij daarna graag voorzitter wil blijven van het telecombedrijf.

Orange heeft nog niet gereageerd op de veroordeling. Er is een vergadering van de raad van bestuur gepland woensdagnamiddag, zo vernam het financiële persagentschap Bloomberg.

De veroordeling gaat over feiten van toen Richard nog de kabinetschef was van de toenmalig Franse minister van Economie Christine Lagarde. Zij is intussen voorzitter van de Europese Centrale Bank. Richard werd schuldig bevonden voor het helpen van de vorige maand overleden zakenman Tapie bij fraude met overheidsgeld. Volgens de rechtbank behartigde Richard de belangen van Tapie ten koste van de overheid. In eerste aanleg was hij vrijgesproken. De zaak begon met de verkoop van het belang van Tapie in sportmerk Adidas in 1993. De zakenman meende dat staatsbank Crédit Lyonnais hem bedrogen had, met een lang conflict tot gevolg. In 2007 stemde Lagarde in met een arbitrageprocedure. Die leverde Tapie een jaar later 403 miljoen euro compensatie uit de staatskas op. De staat ging daartegen niet in beroep. Lagarde werd eerder al schuldig bevonden aan nalatigheid, maar kreeg geen straf. Tapie had in 2007 Lagardes partijgenoot Nicolas Sarkozy gesteund tijdens de presidentsverkiezingen die hij won. De veroordeling is een smet op de carrière van de 60-jarige Richard. Zijn mandaat als CEO van Orange loopt nog tot mei. Hij gaf al te kennen dat hij daarna graag voorzitter wil blijven van het telecombedrijf. Orange heeft nog niet gereageerd op de veroordeling. Er is een vergadering van de raad van bestuur gepland woensdagnamiddag, zo vernam het financiële persagentschap Bloomberg.