Het gebeurt niet zo vaak dat de eigenaar zijn fabriek in Gent bezoekt. Vandaag wel, samen met de Chinese vicepremier Ma Kai, onder meer bevoegd voor industriebeleid.

Al leed de eigenaar van Volvo Cars wel danig gezichtsverlies, want de Chinese delegatie werd rondgereden in premiummerken van de Duitse concurrentie. De taalbarrière - de eigenaar spreekt nauwelijks Engels - maakt communicatie moeizaam. Maar volgens waarnemers bleek duidelijk uit zijn lichaamstaal dat Li Shufu tevreden is met de fabriek in Gent. Hij herhaalde dat zijn investering in Volvo Cars voor de lange termijn geldt. Ook een ontmoeting, later in de voormiddag, met de vakbonden verliep in een positieve sfeer.

Opleidingssteun

In de namiddag dan reed Li Shufu richting Martelaarsplein in Brussel, voor een drie kwartier durend onderhoud met de Vlaamse minister-president Kris Peeters. Beide heren ontmoetten elkaar voor de derde keer. Li Shufu legde geen verklaring af aan de media na het gesprek.

Kris Peeters sprak wél. De Vlaamse regering geeft twee miljoen euro voor opleidingssteun aan Volvo Cars Gent. De onderneming investeert tot 2015 ruim 15 miljoen euro in de opleiding van zijn werknemers. Opnieuw liet Li Shufu weten dat hij de fabriek op een duurzame manier wil ontwikkelen.

Maar tegelijk werd gemeld dat de productiviteit en de efficiëntie beter moeten. De loon- en energiekost speelt daarbij een rol. Tegelijk herinnerde zich Li Shufu hoe de Vlaamse regering een waarborglening van 200 miljoen euro had gegeven, vlak na de overname van Volvo Cars door de Chinees. Dat blijft Li Shufu tot vandaag sterk waarderen.

Ten slotte wordt er gewerkt aan een uitwisseling van studenten en professoren tussen Vlaanderen en Geely University. Dat is de privé-universiteit van Li Shufu in de buurt van Peking, waarmee hij toptalent wil kweken en aantrekken voor zijn autofabrieken.

Op de cruciale vraag, of Gent al dan niet de productie krijgt van grote modellen, kwam er geen antwoord. Volgens een woordvoerder van Volvo Cars is dat het beleid van de onderneming: het wordt nooit vooraf gemeld. Li Shufu meldde dat het management daarover moet beslissen.

Vandaag bouwt Gent sinds vorig jaar de kleinere modellen V40. Maar over de productie van nieuwe modellen S60 en XC60, waarover in 2015 een beslissing valt, is nog geen knoop doorgehakt. De kleinere modellen betekenen dit jaar 100.000 van de naar verwachting 250.000 te produceren wagens.

Het gebeurt niet zo vaak dat de eigenaar zijn fabriek in Gent bezoekt. Vandaag wel, samen met de Chinese vicepremier Ma Kai, onder meer bevoegd voor industriebeleid. Al leed de eigenaar van Volvo Cars wel danig gezichtsverlies, want de Chinese delegatie werd rondgereden in premiummerken van de Duitse concurrentie. De taalbarrière - de eigenaar spreekt nauwelijks Engels - maakt communicatie moeizaam. Maar volgens waarnemers bleek duidelijk uit zijn lichaamstaal dat Li Shufu tevreden is met de fabriek in Gent. Hij herhaalde dat zijn investering in Volvo Cars voor de lange termijn geldt. Ook een ontmoeting, later in de voormiddag, met de vakbonden verliep in een positieve sfeer. Opleidingssteun In de namiddag dan reed Li Shufu richting Martelaarsplein in Brussel, voor een drie kwartier durend onderhoud met de Vlaamse minister-president Kris Peeters. Beide heren ontmoetten elkaar voor de derde keer. Li Shufu legde geen verklaring af aan de media na het gesprek. Kris Peeters sprak wél. De Vlaamse regering geeft twee miljoen euro voor opleidingssteun aan Volvo Cars Gent. De onderneming investeert tot 2015 ruim 15 miljoen euro in de opleiding van zijn werknemers. Opnieuw liet Li Shufu weten dat hij de fabriek op een duurzame manier wil ontwikkelen. Maar tegelijk werd gemeld dat de productiviteit en de efficiëntie beter moeten. De loon- en energiekost speelt daarbij een rol. Tegelijk herinnerde zich Li Shufu hoe de Vlaamse regering een waarborglening van 200 miljoen euro had gegeven, vlak na de overname van Volvo Cars door de Chinees. Dat blijft Li Shufu tot vandaag sterk waarderen. Ten slotte wordt er gewerkt aan een uitwisseling van studenten en professoren tussen Vlaanderen en Geely University. Dat is de privé-universiteit van Li Shufu in de buurt van Peking, waarmee hij toptalent wil kweken en aantrekken voor zijn autofabrieken. Op de cruciale vraag, of Gent al dan niet de productie krijgt van grote modellen, kwam er geen antwoord. Volgens een woordvoerder van Volvo Cars is dat het beleid van de onderneming: het wordt nooit vooraf gemeld. Li Shufu meldde dat het management daarover moet beslissen. Vandaag bouwt Gent sinds vorig jaar de kleinere modellen V40. Maar over de productie van nieuwe modellen S60 en XC60, waarover in 2015 een beslissing valt, is nog geen knoop doorgehakt. De kleinere modellen betekenen dit jaar 100.000 van de naar verwachting 250.000 te produceren wagens.