Jean-Claude Tintin, de gedelegeerd bestuurder van het noodlijdende overheidsbedrijf Belgocontrol, kreeg in mei een bonus van meer dan 50.000 euro bruto. Drie andere directieleden ontvingen elk bijna 29.000 euro. Belgocontrol, dat instaat voor de veiligheid van het luchtverkeer in ons land, boekte nochtans een verlies van 19,1 miljoen euro en stevent ook dit jaar af op een stevig tekort.

Het nieuws, dat vandaag in De Tijd en De Morgen staat, raakte pas nu bekend omdat het gepubliceerde jaarverslag 2010 er geen melding van maakt.

Boeking kosten

Paradoxaal genoeg krijgt Tintin zijn bonus van de raad van bestuur omdat de kosten van Belgocontrol in 2010 zouden zijn gedaald. Maar volgens een bron van de kranten zijn de kosten in werkelijkheid gestegen.

Dat heeft alles te maken met de boeking van de navigatiekosten voor de regionale luchthavens. Die werden tot 2009 ondergebracht bij de 'en-route uitgaven', kosten gemaakt voor het navigeren van vliegtuigen die ons land overvliegen zonder er te landen.

Maar de EU verbiedt sinds 2010 die 'kruissubsidiëring' en dus verdwenen die kosten uit de rekening van 2010.

Vernietiging

Staatssecretaris van Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) ging daarop over tot de vernietiging van de beslissing van de raad van bestuur om de bonus te betalen, onder meer wegens de schending van de beginselen van behoorlijk bestuur.

Daarop vroeg de raad van bestuur aan de Raad van State de nietigverklaring van de beslissing van Schouppe. De Raad heeft nog geen uitspraak gedaan. (Belga/KVDA)

Jean-Claude Tintin, de gedelegeerd bestuurder van het noodlijdende overheidsbedrijf Belgocontrol, kreeg in mei een bonus van meer dan 50.000 euro bruto. Drie andere directieleden ontvingen elk bijna 29.000 euro. Belgocontrol, dat instaat voor de veiligheid van het luchtverkeer in ons land, boekte nochtans een verlies van 19,1 miljoen euro en stevent ook dit jaar af op een stevig tekort. Het nieuws, dat vandaag in De Tijd en De Morgen staat, raakte pas nu bekend omdat het gepubliceerde jaarverslag 2010 er geen melding van maakt. Boeking kosten Paradoxaal genoeg krijgt Tintin zijn bonus van de raad van bestuur omdat de kosten van Belgocontrol in 2010 zouden zijn gedaald. Maar volgens een bron van de kranten zijn de kosten in werkelijkheid gestegen. Dat heeft alles te maken met de boeking van de navigatiekosten voor de regionale luchthavens. Die werden tot 2009 ondergebracht bij de 'en-route uitgaven', kosten gemaakt voor het navigeren van vliegtuigen die ons land overvliegen zonder er te landen. Maar de EU verbiedt sinds 2010 die 'kruissubsidiëring' en dus verdwenen die kosten uit de rekening van 2010. Vernietiging Staatssecretaris van Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) ging daarop over tot de vernietiging van de beslissing van de raad van bestuur om de bonus te betalen, onder meer wegens de schending van de beginselen van behoorlijk bestuur. Daarop vroeg de raad van bestuur aan de Raad van State de nietigverklaring van de beslissing van Schouppe. De Raad heeft nog geen uitspraak gedaan. (Belga/KVDA)