De twintig bedrijven die in 2011 de meeste notionele intresten konden aftrekken, waren goed voor een aftrek van in totaal 7 miljard euro. Dat besluit de studiedienst van de PVDA uit een eigen onderzoek.

In de top 5 staan ArcelorMittal Finance and Services Belgium, Hewlett-Packard Coordination Center, GDF Suez CC, InBev Belgium en GlaxoSmithKline Biologicals. Janssen Pharmaceutica staat op de 18de plaats.

Belastingverlies

Samen trekt de top 20 zeven miljard euro aan notionele intresten af. Samen boekten ze een winst van 7,9 miljard euro, waarop ze 180 miljoen euro aan belastingen betaalden. Dat komt neer op een belastingvoet van 2,28 procent, aldus de PVDA. Het belastingverlies voor de schatkist loopt op tot 2,38 miljard euro.

Dividenden

Volgens Marco Van Hees, de auteur van de studie, toont de rangschikking aan dat "de twintig kampioenen van de notionele intresten ook de kampioenen van het toekennen van dividenden zijn, met als resultaat... het eigen vermogen leegmaken. Inderdaad, op een totale winst van 7,9 miljard euro, hebben die twintig bedrijven 7 miljard euro dividenden uitgekeerd." (Belga/EE)

De twintig bedrijven die in 2011 de meeste notionele intresten konden aftrekken, waren goed voor een aftrek van in totaal 7 miljard euro. Dat besluit de studiedienst van de PVDA uit een eigen onderzoek. In de top 5 staan ArcelorMittal Finance and Services Belgium, Hewlett-Packard Coordination Center, GDF Suez CC, InBev Belgium en GlaxoSmithKline Biologicals. Janssen Pharmaceutica staat op de 18de plaats. Belastingverlies Samen trekt de top 20 zeven miljard euro aan notionele intresten af. Samen boekten ze een winst van 7,9 miljard euro, waarop ze 180 miljoen euro aan belastingen betaalden. Dat komt neer op een belastingvoet van 2,28 procent, aldus de PVDA. Het belastingverlies voor de schatkist loopt op tot 2,38 miljard euro. Dividenden Volgens Marco Van Hees, de auteur van de studie, toont de rangschikking aan dat "de twintig kampioenen van de notionele intresten ook de kampioenen van het toekennen van dividenden zijn, met als resultaat... het eigen vermogen leegmaken. Inderdaad, op een totale winst van 7,9 miljard euro, hebben die twintig bedrijven 7 miljard euro dividenden uitgekeerd." (Belga/EE)