Een flinke streep door de rekening van tientallen werknemers van Ford Genk en de toeleveringsbedrijven: door een fout bij de RVA en de vakbonden hebben ze bij hun ontslag onterecht een ontslaguitkering ontvangen tussen 1.250 en 3.750 euro. De RVA zal het geld nu terugvorderen.

De crisispremie of ontslaguitkering is een premie die wordt betaald als ontslagen werknemers alleen de wettelijke vergoedingen ontvangen. Deze uitkering wordt niet fiscaal belast, en bedraagt afhankelijk van het aantal dienstjaren, tussen 1.250 en 3.750 euro.

De maatregel geldt echter niet als de inschakelingsvergoeding (de ontslagpremies bovenop het wettelijke), hoger is dan de normaal verschuldigde verbrekingsvergoeding. In de praktijk betekent dit dat bijna alle werknemers van Ford Genk en de toelevering geen recht hebben op deze ontslaguitkering. Alleen wie bij ontslag ouder is dan 45 jaar met meer dan 20 dienstjaren, komt wel in aanmerking.

Nu is het zo dat de werkloosheidsbureaus (lees: de vakbonden en hulpkas) op een formulier van de RVA moeten aankruisen of hun ontslagen leden al dan niet voor deze premie in aanmerking komen. In vele gevallen is hier verkeerdelijk positief op geantwoord.

De RVA heeft nadien deze formulieren goedgekeurd, waarna de uitbetaling is gebeurd bij tientallen werknemers die vervroegd ontslag hebben genomen bij Ford en de toelevering.

Nu de vergissing aan het licht is gekomen, zal de RVA de premies terugvorderen, zo hebben ze aan de vakbonden laten weten. Een flinke streep door de rekening van de reeds ontslagen werknemers. (Belga/KVDA)

Een flinke streep door de rekening van tientallen werknemers van Ford Genk en de toeleveringsbedrijven: door een fout bij de RVA en de vakbonden hebben ze bij hun ontslag onterecht een ontslaguitkering ontvangen tussen 1.250 en 3.750 euro. De RVA zal het geld nu terugvorderen. De crisispremie of ontslaguitkering is een premie die wordt betaald als ontslagen werknemers alleen de wettelijke vergoedingen ontvangen. Deze uitkering wordt niet fiscaal belast, en bedraagt afhankelijk van het aantal dienstjaren, tussen 1.250 en 3.750 euro. De maatregel geldt echter niet als de inschakelingsvergoeding (de ontslagpremies bovenop het wettelijke), hoger is dan de normaal verschuldigde verbrekingsvergoeding. In de praktijk betekent dit dat bijna alle werknemers van Ford Genk en de toelevering geen recht hebben op deze ontslaguitkering. Alleen wie bij ontslag ouder is dan 45 jaar met meer dan 20 dienstjaren, komt wel in aanmerking. Nu is het zo dat de werkloosheidsbureaus (lees: de vakbonden en hulpkas) op een formulier van de RVA moeten aankruisen of hun ontslagen leden al dan niet voor deze premie in aanmerking komen. In vele gevallen is hier verkeerdelijk positief op geantwoord. De RVA heeft nadien deze formulieren goedgekeurd, waarna de uitbetaling is gebeurd bij tientallen werknemers die vervroegd ontslag hebben genomen bij Ford en de toelevering. Nu de vergissing aan het licht is gekomen, zal de RVA de premies terugvorderen, zo hebben ze aan de vakbonden laten weten. Een flinke streep door de rekening van de reeds ontslagen werknemers. (Belga/KVDA)