Textielfamilie De Sutter neemt e5 mode over

© belga

De textielfamilie De Sutter mag modewinkelketen e5 mode, die bescherming tegen schuldeisers geniet, overnemen. Dat heeft de ondernemingsrechtbank in Dendermonde donderdag beslist. De Sutter wil het volledige bedrijf een doorstart laten maken met 90 procent van het personeel.

e5 mode, met hoofdzetel in Sint-Niklaas, kwam tijdens de eerste lockdown al eens in de financiële gevarenzone. Alle winkels gingen op 14 maart dicht en openden pas midden mei opnieuw de deuren. De keten verloor ongeveer 20 miljoen euro omzet, een kwart van zijn voorziene jaarlijkse verkoopcijfer, en er werd gekozen voor een procedure van gerechtelijke reorganisatie (WCO) bij de ondernemingsrechtbank in Dendermonde. Tijdens die eerste beschermingsperiode voerde e5 mode een schuldherschikking door. Eind juni zette de rechtbank het licht op groen voor een doorstart.

Na een ondernemingsraad in november vroeg het bedrijf een gerechtelijke reorganisatie met overdracht onder gerechtelijk gezag aan, om het behoud van het geheel of een deel van de onderneming of van haar activiteiten te verzekeren. De ondernemingsrechtbank in Dendermonde besliste op 24 november om de vennootschappen e5 mode en ECG (European Clothing Group) te beschermen tegen schuldeisers tot 31 januari. Er waren nog drie kandidaten in de running als overnemer, met naast De Sutter de Colruyt Group en het Deense BTX.

Colruyt Group, die ook de kledingwinkels van ZEB in haar portefeuille heeft, toonde interesse in 16 winkelpanden en 20 werknemers, maar ontslagen werknemers zouden terecht kunnen in andere filialen van de groep. Een Singaporees fonds wou via de Deense speler BTX 27 winkels openhouden en beloofde werkgelegenheid voor 100 medewerkers.

De ondernemingsrechtbank koos voor De Sutter, dat een zo goed als integrale doorstart van e5 mode ambieert en 90 procent van het personeel aan de slag wil houden aan dezelfde voorwaarden. De huurovereenkomsten van alle winkels zouden daarbij worden verdergezet. Het hoofdbureau en de logistieke operaties worden overgenomen, alsook de merknaam. De vakbonden reageren tevreden op de uitspraak.

De familie De Sutter betaalt 2,5 miljoen euro voor de overname en is van plan de komende drie jaar nog eens 5 miljoen extra te investeren.

Aanwervingen

Behalve een extra investering van 5 miljoen wil de familie DeSutter ook nieuwe vestigingen openen. ‘Eens we op kruissnelheid zijn zullen we een 50-tal nieuwe medewerkers aanwerven’, zegt Peter DeSutter, die samen met zijn broer Kristof CEO wordt van de nieuwe vennootschap E5 Fashion.

E5 Fashion neemt de winkelketen e5 mode en alle huurovereenkomsten van de 55 winkels over vanaf 1 februari. ‘Ook het hoofdkantoor zit in de overeenkomst en de merknamen blijven behouden. De winkels in Wallonië waren eerder al gesloten. 90 procent van het huidige personeel behoudt zijn job’, zegt het bedrijf in een persbericht. ‘Mensen zullen, eens de coronacrisis achter ons ligt, weer naar de winkel gaan omdat ze die beleving te zeer hebben gemist. Tegelijk zal de nieuwe eigenaar extra investeren in de webshop en digitale direct marketing.’ Op termijn moet de webshop goed zijn voor 20 procent van de omzet, stelt de overnemer.

‘Wij geloven rotsvast in de slaagkansen van dit project. Wij willen dat het Vlaamse icoon e5 weer een succes wordt’, zegt Peter DeSutter.

Partner Content