Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen schrijven dat Test-Aankoop een rechtszaak, met een groepsvordering, wil aanspannen tegen de zeven supermarkten, maar Ivo Mechels, lobby- en persmanager van de consumentenorganisatie, ontkent dat.

"Vooreerst omdat het momenteel niet mogelijk is. België kent nog geen systeem van groepsvordering. Minister Johan Vande Lanotte bereidt wel de nodige teksten voor".

Bovendien is het onderzoek van de concurrentie-autoriteiten over prijsafspraken nog niet afgerond. Mechels: "Indien de Raad voor de Mededinging tot een veroordeling zou komen, dan zal het nog altijd erg moeilijk zijn om in een groepsvordering schade voor individuele consumenten te bekomen. De schade moet bewezen worden. Welke consument houdt zijn kastickets van tandpasta, pampers, enzovoort vijf jaar bij?".

Het enige wat de concurrentie-autoriteiten zouden kunnen opeisen, is inzage in de databestanden van getrouwheidskaarten van de supermarkten, maar niet alle supermarkten hanteren zulke kaarten, duidt Mechels. (Belga/KVDA)

Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen schrijven dat Test-Aankoop een rechtszaak, met een groepsvordering, wil aanspannen tegen de zeven supermarkten, maar Ivo Mechels, lobby- en persmanager van de consumentenorganisatie, ontkent dat. "Vooreerst omdat het momenteel niet mogelijk is. België kent nog geen systeem van groepsvordering. Minister Johan Vande Lanotte bereidt wel de nodige teksten voor". Bovendien is het onderzoek van de concurrentie-autoriteiten over prijsafspraken nog niet afgerond. Mechels: "Indien de Raad voor de Mededinging tot een veroordeling zou komen, dan zal het nog altijd erg moeilijk zijn om in een groepsvordering schade voor individuele consumenten te bekomen. De schade moet bewezen worden. Welke consument houdt zijn kastickets van tandpasta, pampers, enzovoort vijf jaar bij?". Het enige wat de concurrentie-autoriteiten zouden kunnen opeisen, is inzage in de databestanden van getrouwheidskaarten van de supermarkten, maar niet alle supermarkten hanteren zulke kaarten, duidt Mechels. (Belga/KVDA)