De Japanse autobouwer Honda heeft zijn winstverwachting voor het lopende boekjaar vrijdag naar beneden bijgesteld. Redenen zijn de zwakke verkoop in Japan en hoge kosten verbonden aan terugroepacties voor problemen met de airbag.

Het bedrijf gaat nu uit van een nettoresultaat van 545 miljard yen (4 miljard euro), tegen de eerdere voorspelling van 565 miljard yen.

Honda boekte in de periode van oktober tot december een nettowinst van 136,5 miljard yen (1 miljard euro), een daling met 15,1 procent tegenover het voorgaande jaar. Ook de operationele winst daalde fors met 22,5 procent tot 177,2 miljard yen (1,3 miljard euro).

De omzet steeg met 8,9 procent tot 3.290 miljard yen (24,6 miljard euro). De verkoop in Japan daalde wel met een kwart.

Terugroepacties

Sinds 2008 heeft Honda meer dan 16 miljoen wagens moeten teruggroepen. De auto's waren uitgerust met een defecte airbagopblazer van Takata. Daarnaast kampte verschillende modellen met problemen met hybride-aandrijvingssystemen.

De Japanse autofabrikant moest bovendien 70 miljoen dollar aan boetes betalen aan de Amerikaanse overheid omdat ze informatie had achtergehouden over ongelukken, schadeclaims en doden gelinkt aan mogelijke defecten aan auto's.(Belga/NS)

De Japanse autobouwer Honda heeft zijn winstverwachting voor het lopende boekjaar vrijdag naar beneden bijgesteld. Redenen zijn de zwakke verkoop in Japan en hoge kosten verbonden aan terugroepacties voor problemen met de airbag. Het bedrijf gaat nu uit van een nettoresultaat van 545 miljard yen (4 miljard euro), tegen de eerdere voorspelling van 565 miljard yen. Honda boekte in de periode van oktober tot december een nettowinst van 136,5 miljard yen (1 miljard euro), een daling met 15,1 procent tegenover het voorgaande jaar. Ook de operationele winst daalde fors met 22,5 procent tot 177,2 miljard yen (1,3 miljard euro). De omzet steeg met 8,9 procent tot 3.290 miljard yen (24,6 miljard euro). De verkoop in Japan daalde wel met een kwart.Sinds 2008 heeft Honda meer dan 16 miljoen wagens moeten teruggroepen. De auto's waren uitgerust met een defecte airbagopblazer van Takata. Daarnaast kampte verschillende modellen met problemen met hybride-aandrijvingssystemen.De Japanse autofabrikant moest bovendien 70 miljoen dollar aan boetes betalen aan de Amerikaanse overheid omdat ze informatie had achtergehouden over ongelukken, schadeclaims en doden gelinkt aan mogelijke defecten aan auto's.(Belga/NS)