Telenet betaalt een vlottende rente van 3,5 procent bovenop de Euribor-rente voor zijn nieuwe termijnlening van 175 miljoen euro, die terugbetaald moet worden op 31 december 2018. De netto-opbrengsten worden gebruikt "voor de algemene bedrijfsdoeleinden van de Telenet Groep, met inbegrip van mogelijke uitkeringen aan Telenets directe en indirecte aandeelhouders, of overnames", meldde Telenet. Daarmee kan de belegger alle kanten uit.

Feit is dat Telenet nog altijd onderhandelt met Base of Mobistar (of beide) om zijn mobiele activiteiten uit te bouwen. Telenet kocht daarvoor vorig jaar samen met het Waalse Tecteo zendfrequenties, maar moet de masten van een of meerdere operatoren gebruiken om effectief diensten te kunnen aanbieden. Duco Sickinghe zei onlangs in een interview met Trends dat Telenet kansloos was om zelf een netwerk van masten uit te bouwen.

Mobistar, o Mobistar

De afgelopen jaren is druk gespeculeerd op een of andere vorm van samenwerking tussen Telenet en Mobistar. Telenet zou aan Mobistar internet en tv-diensten kunnen leveren, omgekeerd zou Mobistar de mobiele tak van Telenet kunnen zijn. Sinds 2006 koopt Telenet zijn mobiele diensten in bij Mobistar. De toezichthouder BIPT heeft eind 2010 beslist dat Telenet een groothandelsaanbod moet uitwerken voor internet en televisie. Dat zou voor Mobistar een elegante manier zijn om zijn dienstverlening op die punten uit te breiden, zonder de banden met Telenet nauwer aan te halen. Telenet is in beroep gegaan tegen de beslissing van het BIPT.
De vierdekwartaalresultaten van Mobistar waren teleurstellend, onder meer omdat het aantal tv-abonnees niet eens de vooropgestelde, en al verlaagde, 35.000 haalde.

Lenen om uit te keren

Het ratingbureau Moody's wees er vorig jaar op dat Telenet er een politiek van maakt om schulden aan te gaan om zijn aandeelhouders te vergoeden. Dat is leuk voor de aandeelhouders, maar verhoogt het risico voor de obligatiehouders. Moody's gaf de schuld van Telenet daarom een Ba3-rating mee. Dat is het niveau van de betere rommelobligatie.
Financieel directeur Renaat Berckmoes zei al bij vorige gelegenheden dat Telenet nog meer schuld kon dragen. Op 30 september 2011 stond de nettoschuld van Telenet op 3,3 keer de courante bedrijfskasstroom (ebitda). De gemiddelde looptijd van de schuld was 8,2 jaar. (B.L.)

Telenet betaalt een vlottende rente van 3,5 procent bovenop de Euribor-rente voor zijn nieuwe termijnlening van 175 miljoen euro, die terugbetaald moet worden op 31 december 2018. De netto-opbrengsten worden gebruikt "voor de algemene bedrijfsdoeleinden van de Telenet Groep, met inbegrip van mogelijke uitkeringen aan Telenets directe en indirecte aandeelhouders, of overnames", meldde Telenet. Daarmee kan de belegger alle kanten uit. Feit is dat Telenet nog altijd onderhandelt met Base of Mobistar (of beide) om zijn mobiele activiteiten uit te bouwen. Telenet kocht daarvoor vorig jaar samen met het Waalse Tecteo zendfrequenties, maar moet de masten van een of meerdere operatoren gebruiken om effectief diensten te kunnen aanbieden. Duco Sickinghe zei onlangs in een interview met Trends dat Telenet kansloos was om zelf een netwerk van masten uit te bouwen. Mobistar, o Mobistar De afgelopen jaren is druk gespeculeerd op een of andere vorm van samenwerking tussen Telenet en Mobistar. Telenet zou aan Mobistar internet en tv-diensten kunnen leveren, omgekeerd zou Mobistar de mobiele tak van Telenet kunnen zijn. Sinds 2006 koopt Telenet zijn mobiele diensten in bij Mobistar. De toezichthouder BIPT heeft eind 2010 beslist dat Telenet een groothandelsaanbod moet uitwerken voor internet en televisie. Dat zou voor Mobistar een elegante manier zijn om zijn dienstverlening op die punten uit te breiden, zonder de banden met Telenet nauwer aan te halen. Telenet is in beroep gegaan tegen de beslissing van het BIPT. De vierdekwartaalresultaten van Mobistar waren teleurstellend, onder meer omdat het aantal tv-abonnees niet eens de vooropgestelde, en al verlaagde, 35.000 haalde. Lenen om uit te keren Het ratingbureau Moody's wees er vorig jaar op dat Telenet er een politiek van maakt om schulden aan te gaan om zijn aandeelhouders te vergoeden. Dat is leuk voor de aandeelhouders, maar verhoogt het risico voor de obligatiehouders. Moody's gaf de schuld van Telenet daarom een Ba3-rating mee. Dat is het niveau van de betere rommelobligatie. Financieel directeur Renaat Berckmoes zei al bij vorige gelegenheden dat Telenet nog meer schuld kon dragen. Op 30 september 2011 stond de nettoschuld van Telenet op 3,3 keer de courante bedrijfskasstroom (ebitda). De gemiddelde looptijd van de schuld was 8,2 jaar. (B.L.)