Een marktanalyse, die is uitgevoerd in opdracht van onder meer de toezichthouder op de Vlaamse mediamarkt, beveelt aan dat Telenet zijn kabelnetwerk moet openstellen voor concurrenten. Het zou erop neerkomen dat Telenet, tegen betaling, andere aanbieders van zenderpakketten zou moeten toelaten op zijn kabelnetwerk.

In 2008 nam Telenet Interkabel, de kabel van de zuivere intercommunales, over. Sindsdien heeft Telenet in Vlaanderen het monopolie op die kabel, waarlangs het niet alleen televisiediensten, maar ook breedbandinternet en vaste telefonie aanbiedt aan zijn klanten. Op die manier is Telenet in Vlaanderen uitgegroeid tot een duchtige concurrent voor de vroegere nationale monopolist, Belgacom.

Sinds de opkomst van de digitale televisie nam de kritiek op de sterke positie van Telenet op de televisiemarkt fors toe. Telenet bepaalt immers almaar meer welke programma's de Vlaamse televisiekijker voorgeschoteld krijgt, omdat het bedrijf beslist welke zenders het wel en welke het niet toelaat op zijn kabel.

Volgens De Standaard rijst de vraag of Telenet niet aan dezelfde regels onderworpen moet worden als concurrent Belgacom. Het rapport dat de mediatoezichthouder maandag bekendmaakt, beveelt volgens de krant de openstelling van de kabel aan. Voorlopig gaat het alleen om een advies. De betrokkenen zelf, ook Telenet, kunnen nog reageren op de conclusies en zelf tegenvoorstellen doen.

Een marktanalyse, die is uitgevoerd in opdracht van onder meer de toezichthouder op de Vlaamse mediamarkt, beveelt aan dat Telenet zijn kabelnetwerk moet openstellen voor concurrenten. Het zou erop neerkomen dat Telenet, tegen betaling, andere aanbieders van zenderpakketten zou moeten toelaten op zijn kabelnetwerk. In 2008 nam Telenet Interkabel, de kabel van de zuivere intercommunales, over. Sindsdien heeft Telenet in Vlaanderen het monopolie op die kabel, waarlangs het niet alleen televisiediensten, maar ook breedbandinternet en vaste telefonie aanbiedt aan zijn klanten. Op die manier is Telenet in Vlaanderen uitgegroeid tot een duchtige concurrent voor de vroegere nationale monopolist, Belgacom. Sinds de opkomst van de digitale televisie nam de kritiek op de sterke positie van Telenet op de televisiemarkt fors toe. Telenet bepaalt immers almaar meer welke programma's de Vlaamse televisiekijker voorgeschoteld krijgt, omdat het bedrijf beslist welke zenders het wel en welke het niet toelaat op zijn kabel. Volgens De Standaard rijst de vraag of Telenet niet aan dezelfde regels onderworpen moet worden als concurrent Belgacom. Het rapport dat de mediatoezichthouder maandag bekendmaakt, beveelt volgens de krant de openstelling van de kabel aan. Voorlopig gaat het alleen om een advies. De betrokkenen zelf, ook Telenet, kunnen nog reageren op de conclusies en zelf tegenvoorstellen doen.