‘Telenet en De Persgroep moeten stoppen met ruzie maken’ (Jo Caudron)

© Belga

Telenet en De Persgroep (VMMa) praten niet meer met elkaar. Dat zouden ze beter wel doen, volgens mediaspecialist Jo Caudron. “Ze moeten zich voorbereiden op een woelige toekomst.”

De strijd tussen het mediabedrijf De Persgroep en telecomoperator Telenet wordt met de dag bitser. Beide bedrijven hebben hun zinnen gezet op de gsm-operator Base, dat te koop staat.

De Persgroep, met aan het hoofd Christian van Thillo, is de eigenaar van bladen zoals Het Laatste Nieuws, De Morgen en Dag Allemaal. Het bezit 50 procent van de aandelen in de VMMa, het bedrijf dat de tv-zenders vtm, 2BE, Vitaya, JIM, vtmKzoom en radiozenders JOEfm en Q-music bezit. De Persgroep heeft ook 50 procent van de aandelen in de zakenkranten De Tijd en L’Echo.

Telenet is dan weer de grootste telecomoperator in Vlaanderen. Het bedrijf, dat geleid wordt door Duco Sickinghe, heeft de meeste digitale-tv-kijkers van Vlaanderen.

Telenet en De Persgroep praten niet meer met elkaar

De relatie tussen beide bedrijven is al een tijd moeilijk. Het grote twistpunt is de vraag of uitgesteld kijken via digitale tv betalend moet worden gemaakt. De VMMa vindt van wel, want doordat kijkers reclame doorspoelen, verliest ze inkomsten. Telenet vindt van niet, want het zegt dat het onmogelijk is om klanten plots geld te vragen, voor een dienst die sinds jaren gratis is.

De discussie heeft geleid tot een patstelling: Telenet en de VMMa praten niet meer met elkaar. “Wat ons betreft zijn de gesprekken tussen Telenet en de VMMa nu volledig stilgevallen”, zegt Sickinghe in De Standaard.

Nochtans hebben beide bedrijven elkaar nodig. Het is ondenkbaar dat Telenet de populaire VMMa-zenders niet aanbiedt aan zijn klanten. Het is ondenkbaar dat de VMMa zijn zenders niet beschikbaar stelt via het Telenetplatform.

Jo Caudron: ‘Sterke positie Telenet zal ook in het gedrang komen’

Volgens mediaspecialist Jo Caudron is de ruzie tussen de VMMa en Telenet een slechte zaak. “De zenders weten niet in welke positie ze over vijf jaar zitten. Telenet lijkt voorlopig de sterke partij. Maar ze hebben elkaar nodig, want ook de sterke positie van de operatoren zal wellicht onder druk komen te staan.”

Jo Caudron: ‘Google biedt nu al internet en tv aan’

Apple, Google en Facebook zullen namelijk in de toekomst ook internet en tv aanbieden, denkt Caudron.

Overal ter wereld internet en tv via Google en Apple, is dat realistisch? “Ja”, volgens Caudron. “Google kan bijvoorbeeld starten met de grote steden: in een stad enkele draadloze hotspots zetten. Zo moeten ze niet gaan graven om een heel netwerk aan te leggen.”

“In India doet Google het al: als je een gebruiker bent van de sociaalnetwerksite Google+, kun je gratis wifi gebruiken. In Amerika biedt Google binnenkort supersnel internet aan met daarbij televisie voor een lage prijs.”

Jo Caudron: ‘Tv-bedrijven moeten één platform oprichten’

“Vandaag heb je Belgacom en Telenet nog nodig om te kunnen surfen en tv te kijken, maar binnen enkele jaren krijg je mogelijk gratis internet wanneer je een toestel koopt.”

Daar moeten tv-bedrijven zich volgens Caudron op voorbereiden. “Ze moeten samen een platform maken. Alleen dan zullen de consumenten voor content via Vlaamse bedrijven kiezen als ze door Apple en Google verleid worden. Want als een productiehuis, zoals pakweg Studio 100, beslist om programma’s rechtstreeks via Apples iPad beschikbaar te stellen, zullen veel mensen daarvoor tekenen.”

Jo Caudron: ‘Het verleden is het verleden’

“En dan zijn er nog de buitenlandse reeksen. Als Apple en Google die rechtsreeks aanbieden, en de kijker de reeksen een jaar eerder kan bekijken dan op de Vlaamse zenders, dan zullen ook veel mensen daarvoor kiezen.”

Caudron heeft één goede raad voor Telenet en de VMMa: “Stop met ruzie maken over het verleden. Klaag niet dat je vroeger meer kreeg. Vroeger is vroeger, vandaag is het anders en morgen ziet het er nog helemaal anders uit.”

Jens Cardinaels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content