Philips heeft vorig kwartaal zijn winst met ruim twee derde zien dalen ten opzichte van een jaar eerder. Het Nederlandse elektronicaconcern kampte met tegenvallende verkopen, vooral op het gebied van medische apparatuur en in opkomende markten als China en Rusland.

Philips meldde dinsdag een nettowinst van 134 miljoen euro over het vierde kwartaal van 2014, tegen 412 miljoen euro een jaar eerder. De omzet nam, gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten en veranderingen in het aanbod, met 2 procent af tot 6,54 miljard euro.

Het bedrijfsresultaat (ebita) was met 262 miljoen euro ook twee derde lager dan in de laatste drie maanden van 2013.

Optimistisch over 2015

Het laatste kwartaal weerspiegelde volgens topman Frans van Houten de moeilijkheden van heel 2014. Philips voorziet hogere verkopen en betere winstmarges in 2015, maar blijft voorzichtig over het herstel van de economie. Daarbij verwacht het concern aanhoudende onzekerheid in diverse markten en incidentele kosten voor de reorganisatie.

Het tegenvallende jaar heeft Philips op achterstand gezet ten opzichte van de doelen die voor 2016 zijn gesteld, aldus Van Houten. De omzetgroei, het bedrijfsresultaat en het rendement op investeringen zijn nu volgens hem 1 procentpunt lager dan de bedoeling was. Dit doet echter niets af aan de groeimogelijkheden op langere termijn, stelde de topman.

In december raakte nog bekend dat Philips 170 banen schrapt bij zijn lampenfabriek in Turnhout. In eigen land sluit de groep eind september 2016 zijn fabriek in Emmen, waar armaturen voor straatverlichting gemaakt worden. Daar verliezen 140 vaste medewerkers en 100 uitzendkrachten hun baan. (Belga/NS)

Philips heeft vorig kwartaal zijn winst met ruim twee derde zien dalen ten opzichte van een jaar eerder. Het Nederlandse elektronicaconcern kampte met tegenvallende verkopen, vooral op het gebied van medische apparatuur en in opkomende markten als China en Rusland. Philips meldde dinsdag een nettowinst van 134 miljoen euro over het vierde kwartaal van 2014, tegen 412 miljoen euro een jaar eerder. De omzet nam, gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten en veranderingen in het aanbod, met 2 procent af tot 6,54 miljard euro.Het bedrijfsresultaat (ebita) was met 262 miljoen euro ook twee derde lager dan in de laatste drie maanden van 2013. Het laatste kwartaal weerspiegelde volgens topman Frans van Houten de moeilijkheden van heel 2014. Philips voorziet hogere verkopen en betere winstmarges in 2015, maar blijft voorzichtig over het herstel van de economie. Daarbij verwacht het concern aanhoudende onzekerheid in diverse markten en incidentele kosten voor de reorganisatie. Het tegenvallende jaar heeft Philips op achterstand gezet ten opzichte van de doelen die voor 2016 zijn gesteld, aldus Van Houten. De omzetgroei, het bedrijfsresultaat en het rendement op investeringen zijn nu volgens hem 1 procentpunt lager dan de bedoeling was. Dit doet echter niets af aan de groeimogelijkheden op langere termijn, stelde de topman. In december raakte nog bekend dat Philips 170 banen schrapt bij zijn lampenfabriek in Turnhout. In eigen land sluit de groep eind september 2016 zijn fabriek in Emmen, waar armaturen voor straatverlichting gemaakt worden. Daar verliezen 140 vaste medewerkers en 100 uitzendkrachten hun baan. (Belga/NS)