Tablet-pc’s worden groeipool voor Econocom

© Belga

Econocom zet de snelle integratie van ECS verder. De opkomst van de iPad zorgt voor nieuwe kansen.

Econocom zet de snelle integratie van ECS verder. De opkomst van de iPad zorgt voor nieuwe kansen.

Technologiefinancier Econocom verdubbelde zijn omzet tot 763,7 miljoen euro in het eerste semester. Het courante bedrijfsresultaat steeg met 74 % tot 18,6 miljoen.

Econocom blijft bij zijn toekomstverwachtingen: een omzet van 1,4 miljard euro en een recurrente bedrijfswinst van 56 miljoen.

Verklaring voor de groei met 111 procent bij Econocom is nog altijd de overname van de concurrerende leasinggroep ECS in oktober vorig jaar. Die overname zorgde ook voor ongeveer 10 miljoen euro aan éénmalige kosten, die het nettoresultaat drukten tot 2,7 miljoen.

Integratie van ECS loopt vlotter dan verwacht Alles wijst er echter op dat Econocom ook los van de omzetstijging door ECS prima bezig is. Achttien werkgroepen sturen nu de integratie. De 200 belangrijkste managers zijn benoemd. De rebranding naar Econocom is gebeurd. Offertes zijn gezamenlijk. De integratie van processen en van de teams in de grote landen is nog aan de gang.

Econocom stopte bij ECS alle activiteiten waarbij het zelf als financier optrad en stopt ook de verkoop aan bedrijven met minder dan 250 schermen (tenzij die hun informatica integraal uitbesteden). Dat heeft tot 80 afvloeiingen bij de ongeveer 600 verkopers geleid.

“De integratie verloopt beter dan verwacht. Op vergelijkbare basis is onze omzet met 3 procent gedaald. Wij hadden 12 procent verwacht”, zegt CEO Bruno Lemaistre. “Onze eigen activiteiten zijn met 10 procent gegroeid”.

Sterkhouder blijven de leasingdiensten waar Econocom ruim tweederden van zijn omzet en 90 procent van zijn recurrente bedrijfswinst uit haalt. Econocom verwacht hier nog meer winst naargelang de leasingcontracten van het ECS-model naar het Econocom-model worden omgezet. De verkoop in de informaticadistributie steeg 16 procent, tot 122 miljoen euro in het halfjaar.

De groei komt onder meer uit een contract voor 108.000 apparaten met de Europese administratie. Informaticabeheer, de derde divisie, leed nog een licht verlies.

“Na twee jaar van reorganisatie is het bloeden daar gestopt. We zien voor het eerst weer organische groei”, zei Lemaistre, die daar in het tweede semester een bedrijfswinstmarge van 3 procent verwacht (in vergelijking met de 10 procent van distributie).

Econocom begon in september zijn ‘managed services’ om te omschakelen van infrastructuur- naar (ook) software- en toepassingenbeheer.

NeverStop en EverPad

Synergiën moeten dit jaar nog voor 15 miljoen euro extra omzet zorgen. ECS was sterk in mainframes en continuïteitsgarantie. Die laatste dienst verkoopt Econocom nu aan zijn klanten als “NeverStop”.

Al 15 procent van de klanten met een onderhoudscontract met Econocom heeft nu ook NeverStop, zei Benelux-CEO Chantal De Vrieze, die tot in de groepsdirectie is opgeklommen. Tweede nieuw product is de “EverPad” aanbieding. Econocom is de enige geauthoriseerde systeemintegrator van de Apple iPad in België en één van de twee in Frankrijk. Chantal De Vrieze volgt Gartner, dat voor dit jaar een verkoop van 54 en voor volgend jaar van 208 miljoen tabletcomputers voorspelt.

“Apple gaat een heel grote doorbraak kennen in de zakelijke markt”, voorspelt De Vrieze, die naar eigen zeggen bij alle grote Belgische banken offertes voor iPads heeft lopen. Met KPMG in België tekende Econocom al een contract voor 850 stuks, in Frankrijk nam Axa er 3500 af. Het zijn interessante contracten voor Econocom, dat er elk van zijn activiteiten in kwijt kan: opleiding, integratie, tracking, helpdesk en financiering.

“Vroeger gingen de gesprekken over de standaardisatie van gebruikers, nu over meervoudige soorten gebruik op meervoudige apparaatjes”.

De diversificatie van Econocom in de ziekenhuizen, twee jaar geleden aangekondigd, komt op gang. Econocom levert er bedkantterminals, schermen voor operatiezalen en verpleegkarren. De aanbestedingscycli zijn lang – 12 tot 18 maanden. Het contract in het UCL-ziekenhuis Mont-Godinne voor 500 bedside terminals betrof een nieuwbouw.

De focus op gebundelde aanbiedingen maakt dat Econocom zich niet langer per discipline, maar per land organiseert. “Je hebt in elk land één baas nodig, die alle diensten superviseert”, zei Lemaistre.

De Benelux staat voor 22 procent van de omzet en 21 procent van de recurrente bedrijfswinst. Frankrijk doet 48 procent van de omzet, maar slechts 26 procent van de bedrijfswinst. (BL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content