Het vroegere Gaz de France zal zijn tak Internationale Energie in het Britse bedrijf brengen. In ruil krijgt de Franse groep een aandeel van 70 procent in het kapitaal van IP, terwijl de vroegere aandeelhouders van de onderneming 30 procent behouden.

GDF Suez gaat bovendien een dividend van 92 pence per aandeel aan de aandeelhouders van IP uitkeren om hen ervan te overtuigen de operatie goed te keuren. Het gaat om een totaal bedrag van 1,4 miljard pond (1,68 miljard euro).

Deze fusie zal "een wereldleider in de onafhankelijke productie van energie" creëren, benadrukken de twee groepen in de mededeling.
GDF Suez maakte voorts bekend dat het in het eerste halfjaar een nettowinst van 3,6 miljard had geboekt, een stijging van 9,3 procent op jaarbasis, onder meer dankzij "een bijzonder koude winter" in Frankrijk. De omzet bleef stabiel.

Tijdens een persconferentie dinsdag verklaarde Gérard Mestrallet, de topman van GDF Suez, dat de Franse energiegroep de komende twee jaar voor 4 tot 5 miljard euro aan activa van de hand wil doen. Dat is nodig om de balansin evenwicht te brengen na de overname van 70 procent in International Power. Waar de verkopen zullen plaatsvinden, is op dit moment nog niet bekend.

In ons land gaat de groep zich terugtrekken uit de gemengde intercommunales. In mei verkochten de Fransen het resterende belang van Belgische dochter Electrabel in aardgasnetbeheerder Fluxys en in Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet.

Het vroegere Gaz de France zal zijn tak Internationale Energie in het Britse bedrijf brengen. In ruil krijgt de Franse groep een aandeel van 70 procent in het kapitaal van IP, terwijl de vroegere aandeelhouders van de onderneming 30 procent behouden. GDF Suez gaat bovendien een dividend van 92 pence per aandeel aan de aandeelhouders van IP uitkeren om hen ervan te overtuigen de operatie goed te keuren. Het gaat om een totaal bedrag van 1,4 miljard pond (1,68 miljard euro).Deze fusie zal "een wereldleider in de onafhankelijke productie van energie" creëren, benadrukken de twee groepen in de mededeling. GDF Suez maakte voorts bekend dat het in het eerste halfjaar een nettowinst van 3,6 miljard had geboekt, een stijging van 9,3 procent op jaarbasis, onder meer dankzij "een bijzonder koude winter" in Frankrijk. De omzet bleef stabiel. Tijdens een persconferentie dinsdag verklaarde Gérard Mestrallet, de topman van GDF Suez, dat de Franse energiegroep de komende twee jaar voor 4 tot 5 miljard euro aan activa van de hand wil doen. Dat is nodig om de balansin evenwicht te brengen na de overname van 70 procent in International Power. Waar de verkopen zullen plaatsvinden, is op dit moment nog niet bekend. In ons land gaat de groep zich terugtrekken uit de gemengde intercommunales. In mei verkochten de Fransen het resterende belang van Belgische dochter Electrabel in aardgasnetbeheerder Fluxys en in Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet.