Arbeiders die thuisbleven met onduidelijke rugklachten. Bedienden die zich opwerkten in het bedrijf, maar plots afwezig waren met burn-outachtige klachten terwijl niemand dat van hen had verwacht. "Je mag die druk ook niet onderschatten", zegt CEO Bart Verhulst. "De bouwsector zit al enkele jaren in crisis. Tegelijkertijd worden klanten almaar kritischer. Dat maakt het werk zwaar voor onze mensen, zowel op kantoor als op de baan."

Enquêtes

Omdat Heijmans Infra die druk moeilijk kan wegnemen, besloot het bedrijf zijn werknemers er beter mee te leren omgaan. "Alleen doen wat de wetgeving over psychosociale risico's voorschreef, leek ons te weinig. Van sommige enquêtes over welzijn op het werk word je bijna depressief", vindt Verhulst. "We waren bang dat zo'n enquête zonder opvolging alleen maar voor meer negativiteit of druk zou zorgen. Dat kan grote gevolgen hebben voor een bedrijf als het onze. We hebben bijna geen machines, die huren we. Wij werken vooral met mensen."

Workshops

Daarom krijgen de werknemers van Heijmans Infra rond deze tijd workshops van Better Minds at Work in hun schema van winteropleidingen. Onder andere weerbaarheid komt aan bod. De arbeiders moeten nog even geduld oefenen, maar ook de ploegbazen krijgen de cursussen al voorgeschoteld. Verhulst: "Het is even afwachten hoe zij op zo'n opleiding reageren, maar ik heb er vertrouwen in. Voor deze mannen geldt meestal: ruwe bolster, blanke pit." Verhulst gelooft bovendien dat niet alleen de werknemers, maar ook het bedrijf er beter van wordt. "Zeker in deze crisistijden is het survival of the fittest.

Wie mentaal fitter is op het werk, staat sterker. Als onze concurrenten niet in mentale fitheid investeren, staan wij er dus beter voor. En als enkele van onze werknemers die vandaag in derde versnelling werken na de workshops naar vierde kunnen schakelen, is dat ook al een groot voordeel voor ons."

SjS

Arbeiders die thuisbleven met onduidelijke rugklachten. Bedienden die zich opwerkten in het bedrijf, maar plots afwezig waren met burn-outachtige klachten terwijl niemand dat van hen had verwacht. "Je mag die druk ook niet onderschatten", zegt CEO Bart Verhulst. "De bouwsector zit al enkele jaren in crisis. Tegelijkertijd worden klanten almaar kritischer. Dat maakt het werk zwaar voor onze mensen, zowel op kantoor als op de baan." Omdat Heijmans Infra die druk moeilijk kan wegnemen, besloot het bedrijf zijn werknemers er beter mee te leren omgaan. "Alleen doen wat de wetgeving over psychosociale risico's voorschreef, leek ons te weinig. Van sommige enquêtes over welzijn op het werk word je bijna depressief", vindt Verhulst. "We waren bang dat zo'n enquête zonder opvolging alleen maar voor meer negativiteit of druk zou zorgen. Dat kan grote gevolgen hebben voor een bedrijf als het onze. We hebben bijna geen machines, die huren we. Wij werken vooral met mensen." Daarom krijgen de werknemers van Heijmans Infra rond deze tijd workshops van Better Minds at Work in hun schema van winteropleidingen. Onder andere weerbaarheid komt aan bod. De arbeiders moeten nog even geduld oefenen, maar ook de ploegbazen krijgen de cursussen al voorgeschoteld. Verhulst: "Het is even afwachten hoe zij op zo'n opleiding reageren, maar ik heb er vertrouwen in. Voor deze mannen geldt meestal: ruwe bolster, blanke pit." Verhulst gelooft bovendien dat niet alleen de werknemers, maar ook het bedrijf er beter van wordt. "Zeker in deze crisistijden is het survival of the fittest. Wie mentaal fitter is op het werk, staat sterker. Als onze concurrenten niet in mentale fitheid investeren, staan wij er dus beter voor. En als enkele van onze werknemers die vandaag in derde versnelling werken na de workshops naar vierde kunnen schakelen, is dat ook al een groot voordeel voor ons."SjS