Sterke banengroei brengt VS op zucht van hogere rente

© reuters

De Amerikaanse jobmotor draait een versnelling hoger dan verwacht. Daarmee lijkt niets nog een renteverhoging in de weg te staan. Daar lijkt nu ook de markt van overtuigd. De euro neemt een diepe duik.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid pakt vrijdag uit met verrassend stevig banenrapport. De grootste economie ter wereld creëerde in oktober 271.000 nieuwe banen, een pak meer dan de verwachte 185.000 extra banen.

Ook de werkloosheid in de Verenigde Staten is opnieuw 0,1 procentpunt gedaald naar 5 procent, het laagste peil in zeven jaar. En niet onbelangrijk, ook de lonen in de VS zitten in de lift. Het gemiddelde uurloon lag in oktober 2,5 procent hoger dan een jaar eerder. In september was dat maar 2,3 procent. Hogere lonen zijn een indicatie dat ook de inflatie in de VS aantrekt.

Renteverhoging op tafel

Het ijzersterke Amerikaanse banenrapport komt op een bijzonder belangrijk moment. De Amerikaanse centrale bank staat immers op het punt haar beleidsrente op te trekken. Dat zou voor het eerst zijn sinds de Federale Reserve (Fed) in 2008 een nulrente invoerde in de strijd tegen de gevolgen van de financiële crisis.

Voorzitster Janet Yellen houdt tot nu toe vol dat er nog dit jaar een renteverhoging komt. Woensdag legde de machtigste vrouw uit de financiële wereld nog een belangrijke verklaring af voor het Congress. “Op dit moment doet de Amerikaanse economie het goed”, zei Yellen. “Als de data op groei blijven wijzen, behoort een renteverhoging in december zeker tot mogelijkheden.”

Markt overtuigd

Met dit banenrapport krijgt de Fed-voorzitster dus waar ze om gevraagd had: een bewijs dat de Amerikaanse economie op het pad naar herstel blijft. “We zouden al een catastrofaal slecht rapport moeten zien volgende maand om de Fed nog op andere gedachten te brengen”, reageert ING-econoom Rob Carnell.

Opvallend, ook de markt denkt nu overduidelijk dat de centrale bankiers bij de volgende vergadering op 16 december hun koudwatervrees voor een renteverhoging zullen overwinnen. Volgens de rentefutures bedraagt de kans op een hogere rente nu 70 procent, voor het sterke banenrapport was dat maar 50 procent.

Euro onderuit

Ook op de valutamarkt laten de gevolgen van de cijfers zich duidelijk zien. De euro daalt 1,5 procent naar 1,07 dollar. Nauwelijks een maand geleden – voor ECB-voorzitter Mario Draghi zinspeelde op een verdere versoepeling van het monetaire beleid in de eurozone – noteerde de euro nog aan 1,15 dollar.

Jasper Vekeman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content