De schadeclaims voor stakende werknemers worden ingetrokken, en er zal verder onderhandeld worden over de personeelsstatuten op basis van een verslag dat de arbeidsinspectie opmaakt na een inspectieronde maandagmiddag bij Logisport.

"Er is aan de belangrijkste eisen van de bonden voldaan," zegt Erik Quisthoudt van ACLVB. "De schadeclaims voor stakers wordeningetrokken en de werkgevers hebben bevestigd dat er geen represailles zullen zijn. Bovendien zullen er gesprekken opgestart worden om de problematiek rondom havenarbeid integraal aan te pakken."

Door het akkoord zullen de stakingsposten bij KTN Terminals (op linkeroever, waar sinds woensdagmiddag gestaakt wordt) en Abes (op rechteroever, met een stakingspiket sinds maandagochtend) maandagavond meteen opgebroken worden.

Oorzaak van het conflict ligt bij Logisport, een bedrijf binnen de Katoen Natiegroep waar volgens de bonden werd opgemerkt dat er arbeid werd verricht door niet-havenarbeiders. Toen een afgevaardigde de situatie wilde nakijken, werd hem fysiek de toegang geweigerd. Daarop werd het werk op de terminal neergelegd en een gemeenschappelijk vakbondsfront zette zich achter de stakers.

CEO Fernand Huts stuurde daarna deurwaarders om de staking vast te stellen, waarbij hij een schadevergoeding van 16.000 euro per stakende dokwerker eist. (Belga/TE)

De schadeclaims voor stakende werknemers worden ingetrokken, en er zal verder onderhandeld worden over de personeelsstatuten op basis van een verslag dat de arbeidsinspectie opmaakt na een inspectieronde maandagmiddag bij Logisport. "Er is aan de belangrijkste eisen van de bonden voldaan," zegt Erik Quisthoudt van ACLVB. "De schadeclaims voor stakers wordeningetrokken en de werkgevers hebben bevestigd dat er geen represailles zullen zijn. Bovendien zullen er gesprekken opgestart worden om de problematiek rondom havenarbeid integraal aan te pakken."Door het akkoord zullen de stakingsposten bij KTN Terminals (op linkeroever, waar sinds woensdagmiddag gestaakt wordt) en Abes (op rechteroever, met een stakingspiket sinds maandagochtend) maandagavond meteen opgebroken worden. Oorzaak van het conflict ligt bij Logisport, een bedrijf binnen de Katoen Natiegroep waar volgens de bonden werd opgemerkt dat er arbeid werd verricht door niet-havenarbeiders. Toen een afgevaardigde de situatie wilde nakijken, werd hem fysiek de toegang geweigerd. Daarop werd het werk op de terminal neergelegd en een gemeenschappelijk vakbondsfront zette zich achter de stakers. CEO Fernand Huts stuurde daarna deurwaarders om de staking vast te stellen, waarbij hij een schadevergoeding van 16.000 euro per stakende dokwerker eist. (Belga/TE)