‘Staking breidt uit naar alle sorteercentra van Bpost’

© BELGA

Volgens de Franstalige christelijke vakbond CSC hebben de postsorteercentra van Gent, Charleroi en Luik de spontane stakingsactie vervoegd die is gestart in Brussel en Antwerpen.

De vijf sorteercentra liggen stil, aldus de CSC. Volgens een woordvoerster van bpost staan aan alle centra stakingsposten opgesteld.

De staking is gericht tegen het opnemen van zaterdagwerk in de gewone werkweek, waardoor de zaterdagtoeslag op het loon verdwijnt. Bpost wil zo de flexibiliteit en competitiviteit in de erg concurrentiële pakjesmarkt opkrikken.

Een woordvoerster van bpost bevestigt dat aan alle centra in het land stakingsposten staan opgesteld. “Overal mag het product wel binnen, maar mag het niet buiten. Met uitzondering van Charleroi, waar het ook buiten mag”, aldus de woordvoerster.

Bij bpost benadrukt men dat het om een momentopname gaat. De gevolgen voor de postbedeling van morgen/vrijdag zijn nog niet in te schatten.

24-urenstaking in Antwerpen

Deze namiddag kondigde Lieve Vanoverbeke van de christelijke vakbond al aan dat de staking in Antwerpen X tot vrijdag kan blijven duren. “De hinder voor de postbedeling in Antwerpen en Limburg kan dus ook morgen blijven duren”, aldus Vanoverbeke “Het voltallige personeel, meer dan 400 mensen, is vandaag al naar huis gegaan”,Werkwilligen zullen niet worden gehinderd. Ook vrachtwagens zullen worden doorgelaten.

Vannacht hebben ook al de transporteurs van Bpost in sorteercentrum Brussel X het werk neergelegd. Het zou gaan om een twintigtal transporteurs die deelnemen aan de actie.

Naast het schrappen van de zaterdagtoeslag wil Bpost ‘wendbare organisatie’ instellen in de sorteercentra. Daarbij zouden ze tot op een uur voor de start van hun ploeg te horen kunnen krijgen dat ze in een andere ploeg moeten starten, of helemaal niet moeten komen werken die dag, of maar enkele uren. Bpost wil zo piekmomenten in de pakjesmarkt kunnen opvangen. Dit zou op vrijwillige basis gebeuren. Vanaf 2018 zou dit moeten stijgen naar een kwart van het personeel. “Wat rest er dan nog van het evenwicht tussen privé en werk? “, klinkt het bij Vanoverbeke. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content