Aan de poorten van Umicore in Hoboken staan sinds vrijdagochtend stakingspiketten. "De vroege, de dag- en nachtploeg gaan niet aan het werk", zegt ACLVB-secretaris Wim Storms. Volgens Marc Pottelancie (ABVV Metaal) werd er eerder een bijzondere ondernemingsraad gehouden waarop de directie besliste om de HR-diensten in Brussel te centraliseren.

Dat zou volgens Pottelancie gebeurd zijn zonder enig overleg, wat vervolgens 'in het verkeerde keelgat is geschoten'. De vakbondsman voegt eraan toe dat de sociale dialoog bij het bedrijf al een tijdje heel stroef verloopt. "De dienstverlening naar werknemers zou ingeperkt worden, en voor een aantal bedienden dreigt ontslag omdat ze mogelijk niet kunnen muteren. Het zou om een dertiental plaatsen gaan," zegt hij.

De directie bevestigt dat er communicatie is geweest over een "nieuwe, geïntegreerde Belgische HR-organisatie". "Dat betekent evenwel niet dat alles naar Brussel verhuist. Op de sites zouden nog steeds HR-experts aanwezig zijn, maar daarbij komen nog drie nieuwe centers ter ondersteuning van alle sites", aldus woordvoerder Elcke Vercruysse.

Volgens Vercruysse is het voorbarig om over ontslagen te spreken. "Het gaat erover dat er in de nieuwe structuur 50 voltijdse medewerkers zouden zijn in plaats van de huidige 62 medewerkers. We staan aan het begin van een overlegproces in verschillende fasen. Men zal zoveel mogelijk streven naar herplaatsing binnen Umicore," verduidelijkt ze.

Begin volgende week volgt opnieuw overleg tussen bonden en directie. "Na die gesprekken zullen we ons beraden voor de eventuele uitbreiding van acties - of wat dan ook - naar andere sites", aldus vakbondsman Pottelancie.

Bij Umicore in Hoboken worden edele metalen uit oude toestellen gehaald. De site stelde in oktober vorig jaar zo'n 1.650 mensen te werk. Het bedrijf telt in ons land acht vestigingen, met in totaal zo'n 3.000 medewerkers. (Belga/BO)

Aan de poorten van Umicore in Hoboken staan sinds vrijdagochtend stakingspiketten. "De vroege, de dag- en nachtploeg gaan niet aan het werk", zegt ACLVB-secretaris Wim Storms. Volgens Marc Pottelancie (ABVV Metaal) werd er eerder een bijzondere ondernemingsraad gehouden waarop de directie besliste om de HR-diensten in Brussel te centraliseren. Dat zou volgens Pottelancie gebeurd zijn zonder enig overleg, wat vervolgens 'in het verkeerde keelgat is geschoten'. De vakbondsman voegt eraan toe dat de sociale dialoog bij het bedrijf al een tijdje heel stroef verloopt. "De dienstverlening naar werknemers zou ingeperkt worden, en voor een aantal bedienden dreigt ontslag omdat ze mogelijk niet kunnen muteren. Het zou om een dertiental plaatsen gaan," zegt hij.De directie bevestigt dat er communicatie is geweest over een "nieuwe, geïntegreerde Belgische HR-organisatie". "Dat betekent evenwel niet dat alles naar Brussel verhuist. Op de sites zouden nog steeds HR-experts aanwezig zijn, maar daarbij komen nog drie nieuwe centers ter ondersteuning van alle sites", aldus woordvoerder Elcke Vercruysse. Volgens Vercruysse is het voorbarig om over ontslagen te spreken. "Het gaat erover dat er in de nieuwe structuur 50 voltijdse medewerkers zouden zijn in plaats van de huidige 62 medewerkers. We staan aan het begin van een overlegproces in verschillende fasen. Men zal zoveel mogelijk streven naar herplaatsing binnen Umicore," verduidelijkt ze.Begin volgende week volgt opnieuw overleg tussen bonden en directie. "Na die gesprekken zullen we ons beraden voor de eventuele uitbreiding van acties - of wat dan ook - naar andere sites", aldus vakbondsman Pottelancie. Bij Umicore in Hoboken worden edele metalen uit oude toestellen gehaald. De site stelde in oktober vorig jaar zo'n 1.650 mensen te werk. Het bedrijf telt in ons land acht vestigingen, met in totaal zo'n 3.000 medewerkers. (Belga/BO)