Maandag heeft de koepelorganisatie van vier beroepsverenigingen ABBA bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel een klacht ingediend tegen de luchtverkeersleider Belgocontrol.

Volgens ABBA, en de 80 luchtvaartmaatschappijen die ze vertegenwoordigt, heeft de "onaangekondigde en wilde staking van de luchtverkeersleiders op 28 september, de hele luchtvaartindustrie zwaar getroffen", luidt het in een mededeling.

Misnoegde luchtverkeersleiders legden het werk neer omdat ze het niet eens waren met de verhuis van twee verkeersleiders van Charleroi naar Brussel, die ondertussen door de Raad van State opgeschort is.

Door de 'wilde' staking bleef het Belgische luchtruim tien uren lang, tussen 14 en 22 uur, gesloten. Daardoor moesten tussen 450 en 500 vliegtuigrotaties geschrapt worden en waren de luchtvaartmaatschappijen aangewezen op alternatieven. Dat was onder meer het geval voor de gestrande passagiers, verduidelijkt Michèle Lahaye, secretaris-generaal van de Belgian Air Transport Association (BATA).

Eerder diende lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair al klacht in tegen de luchtverkeersleiders. Topman Michael O'Leary raamt het financiëel verlies als gevolg van de staking op ruim 1 miljoen euro. Ook namen tien gedupeerde reizigers de Limburgse advocaat Peter Cafmeyer in de arm om klacht in te dienen.

Maandag heeft de koepelorganisatie van vier beroepsverenigingen ABBA bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel een klacht ingediend tegen de luchtverkeersleider Belgocontrol. Volgens ABBA, en de 80 luchtvaartmaatschappijen die ze vertegenwoordigt, heeft de "onaangekondigde en wilde staking van de luchtverkeersleiders op 28 september, de hele luchtvaartindustrie zwaar getroffen", luidt het in een mededeling. Misnoegde luchtverkeersleiders legden het werk neer omdat ze het niet eens waren met de verhuis van twee verkeersleiders van Charleroi naar Brussel, die ondertussen door de Raad van State opgeschort is.Door de 'wilde' staking bleef het Belgische luchtruim tien uren lang, tussen 14 en 22 uur, gesloten. Daardoor moesten tussen 450 en 500 vliegtuigrotaties geschrapt worden en waren de luchtvaartmaatschappijen aangewezen op alternatieven. Dat was onder meer het geval voor de gestrande passagiers, verduidelijkt Michèle Lahaye, secretaris-generaal van de Belgian Air Transport Association (BATA).Eerder diende lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair al klacht in tegen de luchtverkeersleiders. Topman Michael O'Leary raamt het financiëel verlies als gevolg van de staking op ruim 1 miljoen euro. Ook namen tien gedupeerde reizigers de Limburgse advocaat Peter Cafmeyer in de arm om klacht in te dienen.