Zonder eenmalige elementen zou het nettoresultaat 139 miljoen euro bedragen. "Een goede merite", zo verklaarde CEO Jos Clijsters tijdens een persconferentie.

Dat opnieuw met winst wordt aangeknoopt, is goed nieuws. Vorig jaar leed de bank nog een verlies van 1,4 miljard euro, vooral door afschrijvingen op Griekse obligaties en kredieten aan de Gemeentelijke Holding.

Risico's afgebouwdDe bank kon tijdens de eerste jaarhelft zijn risico's verder afbouwen. Zo daalde in vergelijking met eind december 2011 de blootstelling aan overheidsobligaties van de PIGSI-landen (Portugal, Ierland, Griekenland en Spanje, plus Italië) met 32 procent, van 6,5 miljard euro tot 4,4 miljard euro.

De uitstaande Griekse en Spaanse overheidsobligaties zijn tot nul gereduceerd. Belfius blijft enkel veel Italiaans staatspapier in handen hebben, namelijk voor 4,1 miljard euro, maar "dat is het enige risico dat blijft, maar waar we meer vertrouwen in hebben", aldus Clijsters.

Voorts kon Belfius de blootstelling aan Dexia afbouwen van 44 miljard euro eind december 2011 tot 28 miljard euro eind juni 2012. "Dat ritme zullen we niet kunnen blijven aanhouden. Het hangt af van wat met Dexia gebeurt", klonk het.

Spaarders

Eind juni stond er voor een bedrag van 31,2 miljard euro op de spaarrekeningen bij Belfius. Dat is zeven procent meer dan eind december 2011. Clijsters: "Wat sparen betreft, zijn we een van de sterkste groeiers in de markt".

De Belgische staatsbank zag het afgelopen halfjaar de inlage voor spaar- en beleggingsproducten met 0,9 miljard euro toenemen. "We zien gelukkig het vertrouwen van de klanten terugkeren. De bank heeft haar dynamiek hervonden", aldus Clijsters.

Kapitaal versterkenBelfius bevestigde gisteren al dat het zijn kapitaal met twee tot vier miljard euro moet versterken om te voldoen aan de strenge kapitaalnormen van Basel III. (Belga/KVDA)

Zonder eenmalige elementen zou het nettoresultaat 139 miljoen euro bedragen. "Een goede merite", zo verklaarde CEO Jos Clijsters tijdens een persconferentie. Dat opnieuw met winst wordt aangeknoopt, is goed nieuws. Vorig jaar leed de bank nog een verlies van 1,4 miljard euro, vooral door afschrijvingen op Griekse obligaties en kredieten aan de Gemeentelijke Holding. Risico's afgebouwdDe bank kon tijdens de eerste jaarhelft zijn risico's verder afbouwen. Zo daalde in vergelijking met eind december 2011 de blootstelling aan overheidsobligaties van de PIGSI-landen (Portugal, Ierland, Griekenland en Spanje, plus Italië) met 32 procent, van 6,5 miljard euro tot 4,4 miljard euro. De uitstaande Griekse en Spaanse overheidsobligaties zijn tot nul gereduceerd. Belfius blijft enkel veel Italiaans staatspapier in handen hebben, namelijk voor 4,1 miljard euro, maar "dat is het enige risico dat blijft, maar waar we meer vertrouwen in hebben", aldus Clijsters. Voorts kon Belfius de blootstelling aan Dexia afbouwen van 44 miljard euro eind december 2011 tot 28 miljard euro eind juni 2012. "Dat ritme zullen we niet kunnen blijven aanhouden. Het hangt af van wat met Dexia gebeurt", klonk het.Spaarders Eind juni stond er voor een bedrag van 31,2 miljard euro op de spaarrekeningen bij Belfius. Dat is zeven procent meer dan eind december 2011. Clijsters: "Wat sparen betreft, zijn we een van de sterkste groeiers in de markt". De Belgische staatsbank zag het afgelopen halfjaar de inlage voor spaar- en beleggingsproducten met 0,9 miljard euro toenemen. "We zien gelukkig het vertrouwen van de klanten terugkeren. De bank heeft haar dynamiek hervonden", aldus Clijsters. Kapitaal versterkenBelfius bevestigde gisteren al dat het zijn kapitaal met twee tot vier miljard euro moet versterken om te voldoen aan de strenge kapitaalnormen van Basel III. (Belga/KVDA)