Derde keer, goede keer. Eddy Vloeberghen, chief executive officer van Shijia, de nieuwe fabriek van Soudal in de buurt van Sjanghai, twijfelt geen moment: "Na twee mislukte pogingen zitten we in het juiste spoor om de Chinese bouwmarkt aan te pakken."

En dat nauwelijks 6 maanden nadat Vic Swerts, pater familias en oprichter van Soudal in Turnhout, Shija kocht van selfmade man Ni Laibai. De 36-jarige Ni houdt geen financieel belang meer over in het bedrijf, maar blijft wel nog één jaar aan boord als rechterhand van Eddy Vloeberghen. Nu ook de Chinese overheid het licht op groen heeft gezet, is de Belgische fabrikant eigenaar van de op twee na belangrijkste Chinese speler.

De Chinese bouwmarkt is goed voor 90 miljoen PU-schuimbussen per jaar. Shijia neemt daarvan 12 miljoen voor zijn rekening onder de goed ingeburgerde merknaam YuZhong. "Het merk zit in het bulksegment van de grote volumes. De merknaam is doorgedrongen in de kleinhandel en bij fabrikanten van ramen en deuren over heel China."

Al in de jaren negentig droomde Soudal ervan een graantje mee te pikken van de Chinese bouwwoede. Het land bouwt in de komende jaren 300 nieuwe steden. Maar nog belangrijker op de langere termijn is dat de bouwtechnieken in China flink verbeterd kunnen worden. Vooral dat biedt perspectief voor een eigen productie.

"Stilaan wordt de Chinese bouwmarkt meer energiebewust en dat vertaalt zich in nieuwe wetgeving. Soudal zal mee de weg effenen. We staan op de eerste rij wanneer de markt er klaar voor is", schetst Vloeberghen. De markt voor producten van Soudal kan met 10 à 20 procent per jaar groeien en voor speciale energieproducten zelfs met meer dan 50 procent.

Polyurethaanschuimen maken slechts een derde uit van de 320 miljoen euro omzet van Soudal-groep. Al in 1998 opende Soudal in Sjanghai een verkoopkantoor, maar dat sloot vrij snel toen de import van zijn duurdere PU-schuimen niet van de grond kwam. Om zich het gras niet helemaal voor de voeten te laten wegmaaien, stapte Soudal midden 2008 in een 50/50-joint venture met Zhijiang Silicone Chemicals uit Hangzhou.

Het was de bedoeling om vanaf 2009 in een nieuwe fabriek onder het merk Soudal Zhijiang lijmen, voegkitten en PU-schuimen te maken. Maar na amper twee maanden zorgden meningsverschillen voor oplopende spanningen en gingen de partners uit elkaar.

Toevallig leerde Vloeberghen op een cocktailparty Ni Laibai kennen. Mister Ni nodigde hem uit voor een bezoek aan Shijia. De Belg was onder de indruk van Ni's realisaties. Ni zag een joint venture niet zitten maar verkocht zijn firma aan Soudal Hongkong. De verkoopprijs wordt niet bekend gemaakt.

Derde keer, goede keer. Eddy Vloeberghen, chief executive officer van Shijia, de nieuwe fabriek van Soudal in de buurt van Sjanghai, twijfelt geen moment: "Na twee mislukte pogingen zitten we in het juiste spoor om de Chinese bouwmarkt aan te pakken." En dat nauwelijks 6 maanden nadat Vic Swerts, pater familias en oprichter van Soudal in Turnhout, Shija kocht van selfmade man Ni Laibai. De 36-jarige Ni houdt geen financieel belang meer over in het bedrijf, maar blijft wel nog één jaar aan boord als rechterhand van Eddy Vloeberghen. Nu ook de Chinese overheid het licht op groen heeft gezet, is de Belgische fabrikant eigenaar van de op twee na belangrijkste Chinese speler. De Chinese bouwmarkt is goed voor 90 miljoen PU-schuimbussen per jaar. Shijia neemt daarvan 12 miljoen voor zijn rekening onder de goed ingeburgerde merknaam YuZhong. "Het merk zit in het bulksegment van de grote volumes. De merknaam is doorgedrongen in de kleinhandel en bij fabrikanten van ramen en deuren over heel China." Al in de jaren negentig droomde Soudal ervan een graantje mee te pikken van de Chinese bouwwoede. Het land bouwt in de komende jaren 300 nieuwe steden. Maar nog belangrijker op de langere termijn is dat de bouwtechnieken in China flink verbeterd kunnen worden. Vooral dat biedt perspectief voor een eigen productie. "Stilaan wordt de Chinese bouwmarkt meer energiebewust en dat vertaalt zich in nieuwe wetgeving. Soudal zal mee de weg effenen. We staan op de eerste rij wanneer de markt er klaar voor is", schetst Vloeberghen. De markt voor producten van Soudal kan met 10 à 20 procent per jaar groeien en voor speciale energieproducten zelfs met meer dan 50 procent. Polyurethaanschuimen maken slechts een derde uit van de 320 miljoen euro omzet van Soudal-groep. Al in 1998 opende Soudal in Sjanghai een verkoopkantoor, maar dat sloot vrij snel toen de import van zijn duurdere PU-schuimen niet van de grond kwam. Om zich het gras niet helemaal voor de voeten te laten wegmaaien, stapte Soudal midden 2008 in een 50/50-joint venture met Zhijiang Silicone Chemicals uit Hangzhou. Het was de bedoeling om vanaf 2009 in een nieuwe fabriek onder het merk Soudal Zhijiang lijmen, voegkitten en PU-schuimen te maken. Maar na amper twee maanden zorgden meningsverschillen voor oplopende spanningen en gingen de partners uit elkaar. Toevallig leerde Vloeberghen op een cocktailparty Ni Laibai kennen. Mister Ni nodigde hem uit voor een bezoek aan Shijia. De Belg was onder de indruk van Ni's realisaties. Ni zag een joint venture niet zitten maar verkocht zijn firma aan Soudal Hongkong. De verkoopprijs wordt niet bekend gemaakt.