De Japanse electronicagigant Sony wil zijn wereldwijde personeelsbestand met 10.000 werknemers afslanken tegen eind dit jaar. Dat komt neer op 6 procent van het totale werknemersaantal. Eind maart had Sony 168.200 mensen in dienst. Dat meldt het Japanse financiële dagblad Nikkei maandag op zijn website.

Verlies

Enkele weken geleden gaf de nieuwe topman Kazuo Hirai al aan dat hij zich aan dergelijke herstructureringsplannen verwachtte. Sony gaat er namelijk vanuit het huidige boekjaar opnieuw in het rood af te sluiten met een nettoverlies van 220 miljard yen. Hirai noemde de beslissing om 10.000 jobs te schrappen "pijnlijk".

Volgens de Japanse krant zal ongeveer de helft van de bedreigde banen gevonden worden in het stopzetten van activiteiten. De rest zal voortkomen uit besparingen in de vaste kostenposten.

Crisis

Sony voelt de gevolgen van de crisisperiode sinds 2008 sterk. Ook de overstromingen in Thailand laten sporen na. Sinds 2008 schrapte de Japanse electronicareus meer dan 16.000 jobs wereldwijd en sloot ze verschillende vestigingen.

De verlieslijdende televisie-activiteiten worden in ieder geval niet opgegeven. Nieuwkomer Hirai, die zijn strepen verdiende doordat hij de gameafdeling opnieuw winstgevend maakte, wil de tv-tak, die voor het achtste jaar op rij verlies maakt, nieuw leven inblazen.

In december stapte Sony nog uit de joint venture met Samsung die LCD-schermen produceerde. Dat bracht alvast 50 miljard yen (470 miljoen euro) op. (Belga/EE)

De Japanse electronicagigant Sony wil zijn wereldwijde personeelsbestand met 10.000 werknemers afslanken tegen eind dit jaar. Dat komt neer op 6 procent van het totale werknemersaantal. Eind maart had Sony 168.200 mensen in dienst. Dat meldt het Japanse financiële dagblad Nikkei maandag op zijn website. Verlies Enkele weken geleden gaf de nieuwe topman Kazuo Hirai al aan dat hij zich aan dergelijke herstructureringsplannen verwachtte. Sony gaat er namelijk vanuit het huidige boekjaar opnieuw in het rood af te sluiten met een nettoverlies van 220 miljard yen. Hirai noemde de beslissing om 10.000 jobs te schrappen "pijnlijk". Volgens de Japanse krant zal ongeveer de helft van de bedreigde banen gevonden worden in het stopzetten van activiteiten. De rest zal voortkomen uit besparingen in de vaste kostenposten. Crisis Sony voelt de gevolgen van de crisisperiode sinds 2008 sterk. Ook de overstromingen in Thailand laten sporen na. Sinds 2008 schrapte de Japanse electronicareus meer dan 16.000 jobs wereldwijd en sloot ze verschillende vestigingen. De verlieslijdende televisie-activiteiten worden in ieder geval niet opgegeven. Nieuwkomer Hirai, die zijn strepen verdiende doordat hij de gameafdeling opnieuw winstgevend maakte, wil de tv-tak, die voor het achtste jaar op rij verlies maakt, nieuw leven inblazen. In december stapte Sony nog uit de joint venture met Samsung die LCD-schermen produceerde. Dat bracht alvast 50 miljard yen (470 miljoen euro) op. (Belga/EE)