Sociaal overleg nachtarbeid e-commerce in de handel loopt stroef

© Reuters

Het sociaal overleg over de invoering van nachtarbeid in de handelssector, bijvoorbeeld de supermarkten, zit geblokkeerd. De vakbonden eisen een duidelijke sectorale omkadering van nachtwerk om uitwassen te voorkomen, maar de werkgevers weigeren dit volgens hen.

Begin deze zomer nog engageerden de vakbonden en werkgevers uit bijvoorbeeld de distributiesector, de logistiek en handel zich op een tweede rondetafel e-commercer bij minister van Economie Kris Peeters om tegen eind dit jaar zelf een akkoord rond nachtwerk uit te werken.

Met dat engagement werd tegemoet gekomen aan de federale regering, die in het voorjaar besliste om nachtarbeid in de sector mogelijk te maken. Maar als stok achter de deur hadden enkele Open Vld-Kamerleden eerder al een wetsvoorstel ingediend om nachtarbeid mogelijk te maken, dus een scenario waarin het nachtwerk vanuit de politiek mogelijk gemaakt wordt.

Duidelijke omkadering

Maar voor de handelssector ziet het er voorlopig niet naar uit dat een akkoord op komst is, zo blijkt uit de gezamenlijke mededeling van de bonden LBC, BBTK en VSOA. “Besprekingen binnen de werkgroep van de handelssector zitten intussen in het slop. De vakbonden blijven openstaan voor dialoog rond de problematiek van elektronische handel en nachtwerk maar eisen een duidelijke omkadering op sectorvlak zodat ontsporingen vermeden kunnen worden. De werkgevers hebben daar een andere kijk op en weigeren elk overleg”, klinkt het.

Ze vragen zich af waar de werkgevers naartoe willen. “We weigeren niet te praten, ook niet over nachtwerk, maar dan wel binnen een kader van kwaliteitsvol werk voor de werknemers, een goede combinatie tussen werk en privéleven, vastheid van betrekking en een correcte verloning voor die ongemakkelijke prestaties. Alleen een sectorale omkadering zorgt ervoor dat alle ondernemingen op gelijke voet behandeld worden wat e-commerce betreft.”

Akkoord eind dit jaar

De bonden hadden woensdag een ontmoeting met het kabinet van minister Peeters. Ze brachten de vertegenwoordiger van de minister op de hoogte van de mislukking van de onderhandelingen, aldus Jan De Weghe van de socialistische bediendebond BBTK. Hij wijst Comeos, de sectororganisaite van de distributiesector, de vinger. “We hebben nooit tegenvoorstellen ontvangen en ze hebben zelfs nooit op onze voorstellen gereageerd.”

Het kabinet van minister van Werk Kris Peeters herhaalt dat vakbonden en werkgevers zich geëngageerd hebben om tegen eind dit jaar een onderhandeld akkoord te hebben. Door bilaterale contacten tussen sociale partners en het kabinet, die momenteel aan de gang zijn, “wil de minister het bereiken van een akkoord mee mogelijk maken”, klinkt het. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content