"Investeren gaat over geloven, over de toekomst, en als gebeurtenissen zoals in Parijs zich voordoen, zullen de mensen wachten." Zo luidt de waarschuwing van Siemens-topman Joe Kaeser in The Financial Times.

"Mijn grootste zorg is de impact van de geopolitieke onrust", zegt Kaeser in het interview met de Britse krant. Kaeser vreest dat bedrijven minder gaan investeren door die geopolitieke problemen. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben voor de economie, want bedrijfsinvesteringen zijn nu eenmaal bepalend voor de economische groei.

Siemens, Europa's grootste industriële conglomeraat, telt 350.000 werknemers. De waarschuwing van Kaeser sluit aan bij de bedenkingen van de Italiaanse minister van Financiën Pier Carlo Padoan, die kort na de terreuraanslagen van 13 november in Parijs verkondigde dat de heersende terreur het fragiele economische herstel in de eurozone bedreigt.

"De grootste economische schade als gevolg van de terreuraanslagen is gericht op het vertrouwen, en het vertrouwen is een cruciaal element in deze fase", aldus Padoan.

"Het is absoluut noodzakelijk om landen uit de crisis te helpen. Alle elementen die het vertrouwen ondermijnen, zijn erg gevaarlijk", verduidelijkte hij toen.

De economische groei in de eurozone kabbelde in het derde kwartaal van dit jaar vooruit tot een povere 0,3 procent, blijkt uit officiële cijfers. Daarmee ligt de groei niet alleen onder de prognoses van de analisten, maar valt ze ook lager uit dan de + 0,4 procent in het vorige kwartaal. (BO)

"Investeren gaat over geloven, over de toekomst, en als gebeurtenissen zoals in Parijs zich voordoen, zullen de mensen wachten." Zo luidt de waarschuwing van Siemens-topman Joe Kaeser in The Financial Times."Mijn grootste zorg is de impact van de geopolitieke onrust", zegt Kaeser in het interview met de Britse krant. Kaeser vreest dat bedrijven minder gaan investeren door die geopolitieke problemen. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben voor de economie, want bedrijfsinvesteringen zijn nu eenmaal bepalend voor de economische groei.Siemens, Europa's grootste industriële conglomeraat, telt 350.000 werknemers. De waarschuwing van Kaeser sluit aan bij de bedenkingen van de Italiaanse minister van Financiën Pier Carlo Padoan, die kort na de terreuraanslagen van 13 november in Parijs verkondigde dat de heersende terreur het fragiele economische herstel in de eurozone bedreigt."De grootste economische schade als gevolg van de terreuraanslagen is gericht op het vertrouwen, en het vertrouwen is een cruciaal element in deze fase", aldus Padoan."Het is absoluut noodzakelijk om landen uit de crisis te helpen. Alle elementen die het vertrouwen ondermijnen, zijn erg gevaarlijk", verduidelijkte hij toen.De economische groei in de eurozone kabbelde in het derde kwartaal van dit jaar vooruit tot een povere 0,3 procent, blijkt uit officiële cijfers. Daarmee ligt de groei niet alleen onder de prognoses van de analisten, maar valt ze ook lager uit dan de + 0,4 procent in het vorige kwartaal. (BO)