Shell onderzoekt de mogelijkheden om voor 40 miljard dollar (35 miljard euro) aan niet-kernactiviteiten af te splitsen. Dat schrijft de Sunday Telegraph op basis van uitlatingen van financieel topman Simon Henry tegen analisten.

Het olieconcern torst een schuld van 70 miljard dollar (61,5 miljard euro) met zich mee sinds de overname van het Britse gasbedrijf BG Group eerder dit jaar. Henry zou hebben gezegd dat een afsplitsing in dat verband "zeer zeker op de planning staat". Het afstoten van activiteiten zou moeten voorkomen dat de dividenduitkeringen onder druk komen te staan door de druk van de BG-deal op de balans. Analist Aneek Haq van Exane BNP Paribas denkt dat een 'Baby Shell' met een eigen beursnotering zou kunnen profiteren van het herstel op de oliemarkt. De schuldenlast zou in vier jaar tijd met 50 miljard dollar (44 miljard euro) kunnen dalen. Een beslissing over een beursgang wordt niet op korte termijn verwacht, maar zou wel binnen een jaar van nu kunnen plaatsvinden.

Shell onderzoekt de mogelijkheden om voor 40 miljard dollar (35 miljard euro) aan niet-kernactiviteiten af te splitsen. Dat schrijft de Sunday Telegraph op basis van uitlatingen van financieel topman Simon Henry tegen analisten.Het olieconcern torst een schuld van 70 miljard dollar (61,5 miljard euro) met zich mee sinds de overname van het Britse gasbedrijf BG Group eerder dit jaar. Henry zou hebben gezegd dat een afsplitsing in dat verband "zeer zeker op de planning staat". Het afstoten van activiteiten zou moeten voorkomen dat de dividenduitkeringen onder druk komen te staan door de druk van de BG-deal op de balans. Analist Aneek Haq van Exane BNP Paribas denkt dat een 'Baby Shell' met een eigen beursnotering zou kunnen profiteren van het herstel op de oliemarkt. De schuldenlast zou in vier jaar tijd met 50 miljard dollar (44 miljard euro) kunnen dalen. Een beslissing over een beursgang wordt niet op korte termijn verwacht, maar zou wel binnen een jaar van nu kunnen plaatsvinden.