Peter Voser treedt in de eerste helft van 2014 af als bestuursvoorzitter van oliegigant Royal Dutch Shell. De 54-jarige Zwitser gaat met pensioen.

'Na bijna 10 jaar als bestuursvoorzitter en financieel directeur en meer dan 25 jaar bij Shell, heb ik ervoor gekozen met pensioen te gaan in de eerste helft van 2014', maakte Peter Voser tegelijk met de eerste kwartaalcijfers van het jaar bekend.

Volgens een woordvoerder krijgt Voser geen geld mee omdat hij zelf besloten heeft op te stappen.

Meer winst Shell boekte in het eerste kwartaal een winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief eenmalige posten van 7,5 miljard dollar (5,7 miljard euro). Dat is 3 procent meer dan in de eerste 3 maanden van 2012. Analisten rekenden op een ccs-winst, de maatstaf voor zowel Shell als de financiële markten, van 6,5 miljard dollar.

De winstgroei is te danken aan de divisie Downstream, waar Shell hogere raffinagemarges realiseerde. Ook de resultaten bij chemie en verkoop die onder de divisie vallen waren beter dan een jaar eerder.

Shell produceerde gemiddeld 3,559 miljoen vaten olie-equivalent per dag, een fractie meer dan een jaar eerder. Als onder meer de effecten van de verkoop van onderdelen en productieonderbrekingen in Nigeria buiten beschouwing worden gelaten, zou de productie op jaarbasis met 2 procent zijn gestegen.

De nettowinst die toerekenbaar is aan aandeelhouders daalde met 6 procent tot 8,2 miljard dollar. Shell wil een dividend van 0,45 dollar per aandeel uitkeren, 5 procent meer dan de 0,43 dollar per aandeel een jaar eerder. (ANP/KVDA)

Peter Voser treedt in de eerste helft van 2014 af als bestuursvoorzitter van oliegigant Royal Dutch Shell. De 54-jarige Zwitser gaat met pensioen. 'Na bijna 10 jaar als bestuursvoorzitter en financieel directeur en meer dan 25 jaar bij Shell, heb ik ervoor gekozen met pensioen te gaan in de eerste helft van 2014', maakte Peter Voser tegelijk met de eerste kwartaalcijfers van het jaar bekend. Volgens een woordvoerder krijgt Voser geen geld mee omdat hij zelf besloten heeft op te stappen. Meer winst Shell boekte in het eerste kwartaal een winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief eenmalige posten van 7,5 miljard dollar (5,7 miljard euro). Dat is 3 procent meer dan in de eerste 3 maanden van 2012. Analisten rekenden op een ccs-winst, de maatstaf voor zowel Shell als de financiële markten, van 6,5 miljard dollar. De winstgroei is te danken aan de divisie Downstream, waar Shell hogere raffinagemarges realiseerde. Ook de resultaten bij chemie en verkoop die onder de divisie vallen waren beter dan een jaar eerder. Shell produceerde gemiddeld 3,559 miljoen vaten olie-equivalent per dag, een fractie meer dan een jaar eerder. Als onder meer de effecten van de verkoop van onderdelen en productieonderbrekingen in Nigeria buiten beschouwing worden gelaten, zou de productie op jaarbasis met 2 procent zijn gestegen. De nettowinst die toerekenbaar is aan aandeelhouders daalde met 6 procent tot 8,2 miljard dollar. Shell wil een dividend van 0,45 dollar per aandeel uitkeren, 5 procent meer dan de 0,43 dollar per aandeel een jaar eerder. (ANP/KVDA)