De transactie, die nog moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders, is de grootste in de olie- en gassector in meer dan tien jaar.

Het gefuseerde bedrijf, dat geleid zal worden door Shell-topman Ben van Beurden, is in marktwaarde twee keer zo groot als rivaal BP en is ook meer waard dan Chevron, de nummer twee in de VS.

ExxonMobil blijft met voorsprong het grootste onafhankelijke energieconcern, met een marktwaarde van 360 miljard dollar.

Productiegroei

De aankoop moet Shell een snellere groei opleveren in de mondiale lng-markt (vloeibaar gemaakt aardgas) en in de winning van olie en gas in diepwatervelden. Ten opzichte van 2014 voegt de overname circa 25 procent toe aan de reserves van Shell, dat zijn posities met name in Australië en Brazilië versterkt ziet. Shell rekent met BG op een productiegroei van 20 procent.

De productie van Shell lag vorig jaar met 3,08 miljoen vaten per dag op het laagste peil in zeventien jaar. Shell gaat in de komende maanden in kaart brengen welke onderdelen afgestoten kunnen worden. Het concern mikt op een totaal aan desinvesteringen van 30 miljard dollar (27,7 miljard euro) in de jaren 2016 tot en met 2018.

Kostenbesparing

Financieel directeur Simon Henry gaf aan dat het in de huidige marktomstandigheden lastig is om kopers te vinden. "Door de combinatie met BG kunnen we ons scala aan activiteiten sneller wijzigen en onze kosten verlagen", aldus Van Beurden. "De aankoop past in onze ambitie om de winstgevendheid te vergroten, terwijl de risico's zoveel mogelijk gedempt worden."

Shell verwacht dat de transactie, die naar verwachting begin 2016 afgerond zal zijn, jaarlijks een kostenbesparing van 2,5 miljard dollar voor belasting oplevert.

De aandeelhouders van BG krijgen in totaal 19 procent van de aandelen in het gecombineerde bedrijf in handen. (Belga/BO)

De transactie, die nog moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders, is de grootste in de olie- en gassector in meer dan tien jaar. Het gefuseerde bedrijf, dat geleid zal worden door Shell-topman Ben van Beurden, is in marktwaarde twee keer zo groot als rivaal BP en is ook meer waard dan Chevron, de nummer twee in de VS. ExxonMobil blijft met voorsprong het grootste onafhankelijke energieconcern, met een marktwaarde van 360 miljard dollar. De aankoop moet Shell een snellere groei opleveren in de mondiale lng-markt (vloeibaar gemaakt aardgas) en in de winning van olie en gas in diepwatervelden. Ten opzichte van 2014 voegt de overname circa 25 procent toe aan de reserves van Shell, dat zijn posities met name in Australië en Brazilië versterkt ziet. Shell rekent met BG op een productiegroei van 20 procent.De productie van Shell lag vorig jaar met 3,08 miljoen vaten per dag op het laagste peil in zeventien jaar. Shell gaat in de komende maanden in kaart brengen welke onderdelen afgestoten kunnen worden. Het concern mikt op een totaal aan desinvesteringen van 30 miljard dollar (27,7 miljard euro) in de jaren 2016 tot en met 2018.Financieel directeur Simon Henry gaf aan dat het in de huidige marktomstandigheden lastig is om kopers te vinden. "Door de combinatie met BG kunnen we ons scala aan activiteiten sneller wijzigen en onze kosten verlagen", aldus Van Beurden. "De aankoop past in onze ambitie om de winstgevendheid te vergroten, terwijl de risico's zoveel mogelijk gedempt worden." Shell verwacht dat de transactie, die naar verwachting begin 2016 afgerond zal zijn, jaarlijks een kostenbesparing van 2,5 miljard dollar voor belasting oplevert. De aandeelhouders van BG krijgen in totaal 19 procent van de aandelen in het gecombineerde bedrijf in handen. (Belga/BO)