Wel sluit de staatssecretaris niet uit dat maatschappijen compensatie zouden krijgen voor de kosten van de opvang en repatriëring van passagiers.

"België staat niet positief tegenover steun voor luchtvaartmaatschappijen", zo verklaarde Schouppe dinsdag na afloop van een bijzondere bijeenkomst van de Europese ministers van Transport in Brussel over de crisis in de luchtvaartsector.

Schouppe verzette zich ook tegen een voorstel van de Europese Commissie om de betaling van de vergoedingen voor het gebruik van het luchtruim met twee maanden uit te stellen. Dan zouden de financiële problemen van de maatschappijen volgens hem immers ten dele afgewenteld worden op maatschappijen als Belgocontrol, die instaan voor de luchtverkeersleiding.

Schouppe is wel bereid te zoeken naar "oplossingen" voor de uitgaven die de maatschappijen moesten doen om gestrande passagiers op te vangen en te repatriëren. "Het gaat om de terugbetaling van effectief gedragen kosten", verduidelijkte hij. De staatssecretaris beklemtoonde dat de oefening Europees gestuurd moet worden om concurrentievervalsing te vermijden.

De Belgische overheid heeft nog geen enkel verzoek ontvangen. "We moeten eerst zien wat de factuur is. We moeten ook rekening houden met de begrotingssituatie. Maar als we verplicht zijn iets te doen, dan zullen we dat doen. Maar we moeten ons geen illusies maken: niemand zal één euro zien in de loop van dit jaar", besloot hij.

Wel sluit de staatssecretaris niet uit dat maatschappijen compensatie zouden krijgen voor de kosten van de opvang en repatriëring van passagiers. "België staat niet positief tegenover steun voor luchtvaartmaatschappijen", zo verklaarde Schouppe dinsdag na afloop van een bijzondere bijeenkomst van de Europese ministers van Transport in Brussel over de crisis in de luchtvaartsector. Schouppe verzette zich ook tegen een voorstel van de Europese Commissie om de betaling van de vergoedingen voor het gebruik van het luchtruim met twee maanden uit te stellen. Dan zouden de financiële problemen van de maatschappijen volgens hem immers ten dele afgewenteld worden op maatschappijen als Belgocontrol, die instaan voor de luchtverkeersleiding. Schouppe is wel bereid te zoeken naar "oplossingen" voor de uitgaven die de maatschappijen moesten doen om gestrande passagiers op te vangen en te repatriëren. "Het gaat om de terugbetaling van effectief gedragen kosten", verduidelijkte hij. De staatssecretaris beklemtoonde dat de oefening Europees gestuurd moet worden om concurrentievervalsing te vermijden. De Belgische overheid heeft nog geen enkel verzoek ontvangen. "We moeten eerst zien wat de factuur is. We moeten ook rekening houden met de begrotingssituatie. Maar als we verplicht zijn iets te doen, dan zullen we dat doen. Maar we moeten ons geen illusies maken: niemand zal één euro zien in de loop van dit jaar", besloot hij.