Het gaat om 7,5 procent van het personeelsbestand. De onderneming trekt voor het sociaal plan 296 miljoen dollar uit.

De beslissing van Schlumberger is een antwoord op de daling van de grondstofprijzen, klinkt het in een communiqué van het bedrijf. De ontslagen zijn nodig om zich aan te passen aan de verwachte daling van de activiteiten dit jaar.

Een vat olie kostte donderdag in New York 46,25 dollar, een prijsdaling van meer dan vijftig procent sinds juni. De daling van de olieprijzen zorgt ervoor dat oliemaatschappijen hun budgetten voor het zoeken naar nieuwe voorraden olie en gas op een lager pitje zetten, met directe gevolgen voor de activiteiten van dienstverleners aan de olie- en gasindustrie zoals Schlumberger. In december zag ook concurrent Halliburton zich al genoodzaakt om banen te schrappen: bij het Amerikaanse bedrijf gingen zo'n 1.000 jobs verloren buiten de VS. Schlumberger stelde tot hiertoe wereldwijd 120.000 personen te werk. Het is niet duidelijk

welke landen en regio's door het sociaal plan getroffen worden. Het Frans-Amerikaanse bedrijf kondigde tegelijk wel aan dat het zijn dividend met 25 procent gaat verhogen. De omzet steeg in het vierde kwartaal met 6,1 procent naar 12,64 miljard dollar. De nettowinst daalde voor diezelfde periode naar 302 miljoen dollar, tegenover nog 1,6 miljard dollar een jaar voordien.

(Belga)

Het gaat om 7,5 procent van het personeelsbestand. De onderneming trekt voor het sociaal plan 296 miljoen dollar uit. De beslissing van Schlumberger is een antwoord op de daling van de grondstofprijzen, klinkt het in een communiqué van het bedrijf. De ontslagen zijn nodig om zich aan te passen aan de verwachte daling van de activiteiten dit jaar. Een vat olie kostte donderdag in New York 46,25 dollar, een prijsdaling van meer dan vijftig procent sinds juni. De daling van de olieprijzen zorgt ervoor dat oliemaatschappijen hun budgetten voor het zoeken naar nieuwe voorraden olie en gas op een lager pitje zetten, met directe gevolgen voor de activiteiten van dienstverleners aan de olie- en gasindustrie zoals Schlumberger. In december zag ook concurrent Halliburton zich al genoodzaakt om banen te schrappen: bij het Amerikaanse bedrijf gingen zo'n 1.000 jobs verloren buiten de VS. Schlumberger stelde tot hiertoe wereldwijd 120.000 personen te werk. Het is niet duidelijk welke landen en regio's door het sociaal plan getroffen worden. Het Frans-Amerikaanse bedrijf kondigde tegelijk wel aan dat het zijn dividend met 25 procent gaat verhogen. De omzet steeg in het vierde kwartaal met 6,1 procent naar 12,64 miljard dollar. De nettowinst daalde voor diezelfde periode naar 302 miljoen dollar, tegenover nog 1,6 miljard dollar een jaar voordien.(Belga)