Dexia verkoopt Denizbank aan Sberbank voor 2,821 miljard euro om precies te zijn. Dat bedrag ligt iets onder de 2,9 miljard euro die donderdag 'officieus' de ronde deed.

De transactie - waarvan al een tijd sprake was - werd vrijdag officieel ondertekend, liet Dexia weten aan de Turkse beursautoriteit. De volledige transactie zal naar verwachting worden afgerond in het vierde kwartaal 2012.

Denizbank stond in 2011 voor 2,8 miljard euro in de boeken van Dexia, maar door de forse depreciatie van de Turkse lira sinds het moment van de overname in 2006 kan het verlies voor Dexia op geconsolideerde basis tot 700 miljoen euro bedragen. Dat zei topman Mariani vrijdag in Istanboel. Door de verkoop zal de kapitaalratio van Dexia met 400 à 500 basispunten stijgen, aldus nog Mariani.

Denizbank kwam in oktober 2011 in de etalage te staan. Dat gebeurde na de ontmanteling van Dexia. De Turkse bank geldt als één van de kroonjuwelen van de Frans-Belgische groep, en moest de komende jaren de belangrijkste winstmotor worden. Maar de financiële crisis kwam roet in het eten gooien.

Voor Dexia is de verkoop van het Russische kroonjuweel door de miljardenopbrengst zeer belangrijk. De Belgisch-Franse groep kocht in 2006 een belang van 75 procent in DenizBank, en betaalde daar toen 2,4 miljard dollar (1,8 miljard euro) voor.

Sberbank is de grootste bank van Rusland en lonkt al langer naar de Turkse markt om minder afhankelijk te worden van de inkomsten uit eigen land. Sberbank lijfde eerder dit jaar al volksbanken uit Oostenrijk in voor 505 miljoen euro. (Belga/BO)

Dexia verkoopt Denizbank aan Sberbank voor 2,821 miljard euro om precies te zijn. Dat bedrag ligt iets onder de 2,9 miljard euro die donderdag 'officieus' de ronde deed.De transactie - waarvan al een tijd sprake was - werd vrijdag officieel ondertekend, liet Dexia weten aan de Turkse beursautoriteit. De volledige transactie zal naar verwachting worden afgerond in het vierde kwartaal 2012.Denizbank stond in 2011 voor 2,8 miljard euro in de boeken van Dexia, maar door de forse depreciatie van de Turkse lira sinds het moment van de overname in 2006 kan het verlies voor Dexia op geconsolideerde basis tot 700 miljoen euro bedragen. Dat zei topman Mariani vrijdag in Istanboel. Door de verkoop zal de kapitaalratio van Dexia met 400 à 500 basispunten stijgen, aldus nog Mariani. Denizbank kwam in oktober 2011 in de etalage te staan. Dat gebeurde na de ontmanteling van Dexia. De Turkse bank geldt als één van de kroonjuwelen van de Frans-Belgische groep, en moest de komende jaren de belangrijkste winstmotor worden. Maar de financiële crisis kwam roet in het eten gooien. Voor Dexia is de verkoop van het Russische kroonjuweel door de miljardenopbrengst zeer belangrijk. De Belgisch-Franse groep kocht in 2006 een belang van 75 procent in DenizBank, en betaalde daar toen 2,4 miljard dollar (1,8 miljard euro) voor. Sberbank is de grootste bank van Rusland en lonkt al langer naar de Turkse markt om minder afhankelijk te worden van de inkomsten uit eigen land. Sberbank lijfde eerder dit jaar al volksbanken uit Oostenrijk in voor 505 miljoen euro. (Belga/BO)