De vakbonden van Belfius lekten vandaag dat de staatsbank vorig jaar meer dan 400 miljoen euro winst maakte. Maar dat betekent niet dat ingrijpende saneringen en besparingen overbodig zijn.

De staatsbank Belfius heeft vorig jaar een winst gemaakt van 416 miljoen euro, tegen een verlies van 1,37 miljard euro in 2011. Dat cijfer lekten de vakbonden nadat ze gisteren een onderhoud hadden met de directie van Belfius.

Het lek toont vooral aan dat de sociale onderhandelingen bij Belfius zeer moeizaam verlopen. Vakbonden en directie zijn gisteren zonder akkoord uiteen gegaan. Ze zien elkaar pas na de krokusvakantie opnieuw.

De directie van Belfius wil meer dan 900 jobs schrappen en daarnaast 240 miljoen euro besparen tegen 2016. Twee derde van de besparing moet uit het loon- en voordelenzakje van de werknemers komen. Volgens de vakbonden wordt een kwart van de loonmassa weggeknipt.

Vooral de socialistische vakbond BBTK, die sterk staat bij de personeelsleden van het voormalige Gemeentekrediet, wil daarin niet meegaan. Acties worden niet uitgesloten. De christelijke vakbond, die vooral ex-Bacob-werknemers in zijn rangen telt, wil de gesprekken met de directie voortzetten.

De vakbonden verwijzen naar het winstcijfer over 2012 om de ingrijpende sanering ter discussie te stellen. Die 400 miljoen euro zegt echter niets over de kwaliteit van de winst. Belfius kon in 2012 immers rekenen op nogal wat eenmalige meevallers.

De kern van het probleem blijft dat de winstgevendheid van Belfius structureel te laag is in vergelijking met andere Belgische banken. De staatsbank heeft een van de hoogste kosten/inkomstenratio's in de sector. Om de productiviteit te verhogen, is een serieuze kostenbesparing noodzakelijk.

Temeer daar Belfius een zwakke kapitaalbasis heeft. Tegen 2016 moet de bank haar kapitaal met 2 miljard euro versterken om aan de kapitaalnormen van Basel III te voldoen. In het businessplan staat dat dit zal gebeuren door reservering van de winst. En als Belfius een gezonde en solide instelling wil worden die gemakkelijk eenmalige tegenvallers kan verwerken, zou de kapitaalbuffer in een later stadium met nog eens 1,5 tot 2 miljard euro versterkt moeten worden.

Om al die redenen kunnen de ingrijpende besparingen niet uitgesteld worden. Belfius moet zijn winstcapaciteit fors verbeteren. De vakbonden moeten begrijpen dat niet enkel de banken maar ook het bankpersoneel de voorbije vijftien jaar boven zijn stand geleefd heeft.

De vakbonden van Belfius lekten vandaag dat de staatsbank vorig jaar meer dan 400 miljoen euro winst maakte. Maar dat betekent niet dat ingrijpende saneringen en besparingen overbodig zijn.De staatsbank Belfius heeft vorig jaar een winst gemaakt van 416 miljoen euro, tegen een verlies van 1,37 miljard euro in 2011. Dat cijfer lekten de vakbonden nadat ze gisteren een onderhoud hadden met de directie van Belfius. Het lek toont vooral aan dat de sociale onderhandelingen bij Belfius zeer moeizaam verlopen. Vakbonden en directie zijn gisteren zonder akkoord uiteen gegaan. Ze zien elkaar pas na de krokusvakantie opnieuw. De directie van Belfius wil meer dan 900 jobs schrappen en daarnaast 240 miljoen euro besparen tegen 2016. Twee derde van de besparing moet uit het loon- en voordelenzakje van de werknemers komen. Volgens de vakbonden wordt een kwart van de loonmassa weggeknipt. Vooral de socialistische vakbond BBTK, die sterk staat bij de personeelsleden van het voormalige Gemeentekrediet, wil daarin niet meegaan. Acties worden niet uitgesloten. De christelijke vakbond, die vooral ex-Bacob-werknemers in zijn rangen telt, wil de gesprekken met de directie voortzetten. De vakbonden verwijzen naar het winstcijfer over 2012 om de ingrijpende sanering ter discussie te stellen. Die 400 miljoen euro zegt echter niets over de kwaliteit van de winst. Belfius kon in 2012 immers rekenen op nogal wat eenmalige meevallers. De kern van het probleem blijft dat de winstgevendheid van Belfius structureel te laag is in vergelijking met andere Belgische banken. De staatsbank heeft een van de hoogste kosten/inkomstenratio's in de sector. Om de productiviteit te verhogen, is een serieuze kostenbesparing noodzakelijk. Temeer daar Belfius een zwakke kapitaalbasis heeft. Tegen 2016 moet de bank haar kapitaal met 2 miljard euro versterken om aan de kapitaalnormen van Basel III te voldoen. In het businessplan staat dat dit zal gebeuren door reservering van de winst. En als Belfius een gezonde en solide instelling wil worden die gemakkelijk eenmalige tegenvallers kan verwerken, zou de kapitaalbuffer in een later stadium met nog eens 1,5 tot 2 miljard euro versterkt moeten worden. Om al die redenen kunnen de ingrijpende besparingen niet uitgesteld worden. Belfius moet zijn winstcapaciteit fors verbeteren. De vakbonden moeten begrijpen dat niet enkel de banken maar ook het bankpersoneel de voorbije vijftien jaar boven zijn stand geleefd heeft.