Het aandeel Samsung zakt maandag met 7 procent en verliest daardoor 10 miljard dollar aan marktwaarde. Beleggers vrezen een verkoopsban voor het Zuid-Koreaanse concern nadat Samsung een patentproces tegen Apple verloor.

Het gevolg van dat proces is dat Samsung ruim een miljard dollar (omgerekend 840 miljoen dollar) schadevergoeding moet betalen. Volgens de rechtbank schonden de Koreanen patenten van Apple op hun smartphones en tablets.

Volgens de rechtbank lijkt de manier van inzoomen bij Samsung te veel op een techniek die Apple heeft bedacht. Ook met de zwarte voorkant en de icoontjes schendt Samsung octrooien van het Amerikaanse Apple.

De rechtbank verwierp de tegenclaims dat Apple op zijn beurt patenten van Samsung had geschonden, waarvoor de Zuid-Koreanen een schadevergoeding van ruim een half miljard dollar hadden geëist.

"Dit vonnis moet niet beschouwd worden als een overwinning voor Apple, maar als een nederlaag voor de Amerikaanse consument", luidt de reactie van Samsung. Binnen enkele weken wordt de vraag van Apple behandeld om de verkoop van bepaalde Samsung producten in de VS te verbieden.

Apple en Samsung voerden de afgelopen tijd een bittere strijd om hun patenten en beschuldigden elkaar van ongeveer 700 overtredingen. (Belga/BO)

Het aandeel Samsung zakt maandag met 7 procent en verliest daardoor 10 miljard dollar aan marktwaarde. Beleggers vrezen een verkoopsban voor het Zuid-Koreaanse concern nadat Samsung een patentproces tegen Apple verloor. Het gevolg van dat proces is dat Samsung ruim een miljard dollar (omgerekend 840 miljoen dollar) schadevergoeding moet betalen. Volgens de rechtbank schonden de Koreanen patenten van Apple op hun smartphones en tablets. Volgens de rechtbank lijkt de manier van inzoomen bij Samsung te veel op een techniek die Apple heeft bedacht. Ook met de zwarte voorkant en de icoontjes schendt Samsung octrooien van het Amerikaanse Apple. De rechtbank verwierp de tegenclaims dat Apple op zijn beurt patenten van Samsung had geschonden, waarvoor de Zuid-Koreanen een schadevergoeding van ruim een half miljard dollar hadden geëist. "Dit vonnis moet niet beschouwd worden als een overwinning voor Apple, maar als een nederlaag voor de Amerikaanse consument", luidt de reactie van Samsung. Binnen enkele weken wordt de vraag van Apple behandeld om de verkoop van bepaalde Samsung producten in de VS te verbieden. Apple en Samsung voerden de afgelopen tijd een bittere strijd om hun patenten en beschuldigden elkaar van ongeveer 700 overtredingen. (Belga/BO)