De twee werkten sinds 2004 samen voor de inning van de rechten op de verkoop van cd's en dvd's in 18 landen in Europa. Het contract was in 2007 een eerste keer verlengd. Dat er nu geen voortzetting komt heeft te maken met de ineenstorting van de fysieke platen- en dvd-markt, zegt woordvoerder Thierry Dachelet van Sabam.

In 2004 draaide Universal Music nog een omzet van ongeveer 100 miljoen euro onder het contract, in 2009 was dat teruggevallen tot ongeveer 60 miljoen, zegt Dachelet.

Volgens algemeen directeur Christophe Depreter "garandeerde een verlenging van dit contract niet meer voldoende rentabiliteit. Sabam zou dit contract met verlies hebben beheerd en dus ten nadele van de vennoten".

Dachelet: "Op zo'n groot volume heb je heel kleine commissies. Als men je dan vraagt om bepaalde vergoedingen nog verder te drukken, dan doe je daar op een gegeven moment niet meer aan mee".

Bij het hoofdkwartier van Universal Music in Londen klinkt het verhaal enigszins anders. Daar heet het dat Universal Music regelmatig de markt raadpleegt om de beste partij te zoeken voor de inning van de rechten. Deze keer kwam Universal Music dus bij de Franse Société pour l'administration du Droit de Reproduction Mécanique (SDRM) uit. Universal Music wil ook het omzetcijfer dat Sabam opgeeft niet bevestigen.

Universal Music heeft artiesten als Lady Gaga, Rihanna, Eminem en de Black Eyed Peas onder contract. Tien dagen geleden sloot de firma nog een contract voor het uitbrengen van de geremasterde cataloog van Queen.

Sabam keerde in 2009 ongeveer 164 miljoen euro uit aan scheppende kunstenaars, 16 procent minder dan in 2008. Het verlies van het contract met Universal Music is een nieuw voorbeeld van de fellere Europese concurrentie tussen auteursrechtenbeheersverenigingen. Eerder al verloor Sabam de iTunes-rechten van EMI Music Publishing aan Celas, een joint venture tussen een Duitse en een Britse auteursrechtenvereniging.

B.L.

De twee werkten sinds 2004 samen voor de inning van de rechten op de verkoop van cd's en dvd's in 18 landen in Europa. Het contract was in 2007 een eerste keer verlengd. Dat er nu geen voortzetting komt heeft te maken met de ineenstorting van de fysieke platen- en dvd-markt, zegt woordvoerder Thierry Dachelet van Sabam. In 2004 draaide Universal Music nog een omzet van ongeveer 100 miljoen euro onder het contract, in 2009 was dat teruggevallen tot ongeveer 60 miljoen, zegt Dachelet. Volgens algemeen directeur Christophe Depreter "garandeerde een verlenging van dit contract niet meer voldoende rentabiliteit. Sabam zou dit contract met verlies hebben beheerd en dus ten nadele van de vennoten". Dachelet: "Op zo'n groot volume heb je heel kleine commissies. Als men je dan vraagt om bepaalde vergoedingen nog verder te drukken, dan doe je daar op een gegeven moment niet meer aan mee". Bij het hoofdkwartier van Universal Music in Londen klinkt het verhaal enigszins anders. Daar heet het dat Universal Music regelmatig de markt raadpleegt om de beste partij te zoeken voor de inning van de rechten. Deze keer kwam Universal Music dus bij de Franse Société pour l'administration du Droit de Reproduction Mécanique (SDRM) uit. Universal Music wil ook het omzetcijfer dat Sabam opgeeft niet bevestigen. Universal Music heeft artiesten als Lady Gaga, Rihanna, Eminem en de Black Eyed Peas onder contract. Tien dagen geleden sloot de firma nog een contract voor het uitbrengen van de geremasterde cataloog van Queen. Sabam keerde in 2009 ongeveer 164 miljoen euro uit aan scheppende kunstenaars, 16 procent minder dan in 2008. Het verlies van het contract met Universal Music is een nieuw voorbeeld van de fellere Europese concurrentie tussen auteursrechtenbeheersverenigingen. Eerder al verloor Sabam de iTunes-rechten van EMI Music Publishing aan Celas, een joint venture tussen een Duitse en een Britse auteursrechtenvereniging. B.L.