Sabam betaalde in 2009 164 miljoen euro uit aan binnen- en buitenlandse rechthebbenden, waarvan meer dan 75 procent voor het buitenlandse repertoire.

"De eindbalans voor 2009 kan niet beschouwd worden als een grand cru", meldt Christophe Depreter, algemeen directeur van Sabam. De daling van de omzet is toe te schrijven aan een nieuwe terugval van de mechanische rechten. Volgens Depreter "heeft de kelderende CD-verkoop in 2009 zijn dieptepunt bereikt en is de markt duidelijk verschoven van de muziekproducenten naar de telefoon- en internetoperatoren".

De door Sabam uitgekeerde rechten aan scheppende kunstenaars daalden in 2009 met 16 procent ten opzichte van 2008, tot zowat 164 miljoen euro. Bijna 98,5 procent van de rechthebbenden ontving vorig jaar minder dan 50.000 euro.

Sabam benadrukt in verband met de sputterende cd-verkoop "de
absolute noodzaak van een wetgevend kader dat de internetproviders verplicht om vooraf toestemming te vragen en met Sabam een vergoeding overeen te komen voor het gebruik van werken".

Sabam betaalde in 2009 164 miljoen euro uit aan binnen- en buitenlandse rechthebbenden, waarvan meer dan 75 procent voor het buitenlandse repertoire. "De eindbalans voor 2009 kan niet beschouwd worden als een grand cru", meldt Christophe Depreter, algemeen directeur van Sabam. De daling van de omzet is toe te schrijven aan een nieuwe terugval van de mechanische rechten. Volgens Depreter "heeft de kelderende CD-verkoop in 2009 zijn dieptepunt bereikt en is de markt duidelijk verschoven van de muziekproducenten naar de telefoon- en internetoperatoren". De door Sabam uitgekeerde rechten aan scheppende kunstenaars daalden in 2009 met 16 procent ten opzichte van 2008, tot zowat 164 miljoen euro. Bijna 98,5 procent van de rechthebbenden ontving vorig jaar minder dan 50.000 euro. Sabam benadrukt in verband met de sputterende cd-verkoop "de absolute noodzaak van een wetgevend kader dat de internetproviders verplicht om vooraf toestemming te vragen en met Sabam een vergoeding overeen te komen voor het gebruik van werken".