Begin dit jaar zijn deAuteurs van start gegaan, een nieuwe vennootschap voor het beheer van de intellectuele rechten van Nederlandstalige scenaristen, regisseurs, audiovisuele kunstenaars, theatermakers, podiumkunstenaars, illustratoren en schrijvers. Een concurrent voor Sabam dus, maar niet in muziekrechten, de kernactiviteit van Sabam.

Oprichters zijn onder meer striptekenares Judith Vanistendael, dichter-performer Koen Stassijns en de cineasten Patricia Toye en Willem Wallyn, naast directeurs van de Franse beheersvennootschappen SACD (Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques) en SCAM (Société Civile des Auteurs Multimédia).

"We hebben nu een twintigtal leden, maar het is de bedoeling dat de Nederlandstalige leden van SCAM en SACD naar ons komen. We rekenen erop dat een 400 à 500 de overstap maken", zegt directeur Katrien Van der Perre. SACD claimt 4500 en SCAM 1900 Belgische leden.

"In een raad van bestuur met hoofdzakelijk Franstaligen, geven de Vlamingen het na drie vergaderingen op. Een Nederlandstalige organisatie sluit veel meer aan bij de culturele en economische realiteit. Wij gaan wel internationaal werken via SACD/SCAM en Stichting Lira en Vevam in Nederland", zegt Van der Perre. De werkingskosten van de deAuteurs zullen rond de gebruikelijke 10 tot 12 procent liggen, zegt ze.

Sabam bezweert de regering-Di Rupo ondertussen om het auteursrechtenbeheer niet te regionaliseren. (BL)

Begin dit jaar zijn deAuteurs van start gegaan, een nieuwe vennootschap voor het beheer van de intellectuele rechten van Nederlandstalige scenaristen, regisseurs, audiovisuele kunstenaars, theatermakers, podiumkunstenaars, illustratoren en schrijvers. Een concurrent voor Sabam dus, maar niet in muziekrechten, de kernactiviteit van Sabam.Oprichters zijn onder meer striptekenares Judith Vanistendael, dichter-performer Koen Stassijns en de cineasten Patricia Toye en Willem Wallyn, naast directeurs van de Franse beheersvennootschappen SACD (Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques) en SCAM (Société Civile des Auteurs Multimédia). "We hebben nu een twintigtal leden, maar het is de bedoeling dat de Nederlandstalige leden van SCAM en SACD naar ons komen. We rekenen erop dat een 400 à 500 de overstap maken", zegt directeur Katrien Van der Perre. SACD claimt 4500 en SCAM 1900 Belgische leden. "In een raad van bestuur met hoofdzakelijk Franstaligen, geven de Vlamingen het na drie vergaderingen op. Een Nederlandstalige organisatie sluit veel meer aan bij de culturele en economische realiteit. Wij gaan wel internationaal werken via SACD/SCAM en Stichting Lira en Vevam in Nederland", zegt Van der Perre. De werkingskosten van de deAuteurs zullen rond de gebruikelijke 10 tot 12 procent liggen, zegt ze. Sabam bezweert de regering-Di Rupo ondertussen om het auteursrechtenbeheer niet te regionaliseren. (BL)