Victor Muller, gedelegeerd bestuurder van Saab's eigenaar Swedish Automobile, heeft maandagmorgen het faillissement aangevraagd voor een van de bekendste merken uit Zweden.

Swedish Automobile verwacht dat de faillissementsaanvraag door de rechtbank snel zal worden goedgekeurd, en schrijft zijn investering in de Zweedse autobouwer volledig af, luidde het in een mededeling. De verwachting van het moederbedrijf werd maandagnamiddag ingelost toen de Zweedse rechtbank bekendmaakte het faillissement van Saab te aanvaarden.

Veto van GM

Het verzoek tot faillissement komt er nadat General Motors (GM) - als belangrijke toeleverancier en aandeelhouder - het afgelopen weekend het reddingsplan afwees waarbij de Chinese autobouwer Youngman betrokken was.Naar verluidt wil de Amerikaanse autoreus niet weten van een overnemer uit China, omdat ze vreest dat de technologie daardoor in Chinese handen terechtkomt.

Swedish Automobile

Saab kwam begin 2010 in handen van Swedish Automobile, maar zag zich verplicht door financiële problemen de band in maart 2011 een tijd stil te leggen. De productie in de vestiging in West-Zweden werd daarna voor korte tijd hervat, maar door de oplopende onbetaalde facturen van toeleveranciers werd de band in april alweer stilgelegd.

Als gevolg van het gebrek aan financiële middelen slaagde het bedrijf er bovendien niet langer in de lonen van de 3500 werknemers in de fabriek in Trollhättan uit te betalen.

'GM werkt niet mee'

Maandagnamiddag liet topman Muller in een toelichting verstaan dat het merk Saab - ondanks de aanvraag tot faillissement - nog steeds kan rekenen op belangstelling van mogelijke investeerders. Muller voegde eraan toe dat het veto van GM - of het "totale gebrek aan medewerking" - de redding van het bedrijf zo goed als onmogelijk heeft gemaakt.

Toekomst?

Het is nu aan de curatoren om te beslissen wat er met het Zweedse keurmerk gebeurt. Vorige week wilde de curator die de herstructurering van Saab in goede banen moest leiden, er al de brui aan geven door gebrek aan financiële perspectieven.

Beherman

Door de faling van de Zweedse autobouwer komen er bij de Belgische Saab-invoerder Beherman 24 banen op de tocht te staan. Volgens woordvoerder Umberto Stefani werd het collectief ontslag al ingezet. De wisselstukkendivisie Saab Parts en de afdeling voor technische steun zouden niet betrokken zijn bij het faillissement, aldus de woordvoerder. (Reuters/Belga/BO)

Victor Muller, gedelegeerd bestuurder van Saab's eigenaar Swedish Automobile, heeft maandagmorgen het faillissement aangevraagd voor een van de bekendste merken uit Zweden.Swedish Automobile verwacht dat de faillissementsaanvraag door de rechtbank snel zal worden goedgekeurd, en schrijft zijn investering in de Zweedse autobouwer volledig af, luidde het in een mededeling. De verwachting van het moederbedrijf werd maandagnamiddag ingelost toen de Zweedse rechtbank bekendmaakte het faillissement van Saab te aanvaarden.Veto van GMHet verzoek tot faillissement komt er nadat General Motors (GM) - als belangrijke toeleverancier en aandeelhouder - het afgelopen weekend het reddingsplan afwees waarbij de Chinese autobouwer Youngman betrokken was.Naar verluidt wil de Amerikaanse autoreus niet weten van een overnemer uit China, omdat ze vreest dat de technologie daardoor in Chinese handen terechtkomt. Swedish AutomobileSaab kwam begin 2010 in handen van Swedish Automobile, maar zag zich verplicht door financiële problemen de band in maart 2011 een tijd stil te leggen. De productie in de vestiging in West-Zweden werd daarna voor korte tijd hervat, maar door de oplopende onbetaalde facturen van toeleveranciers werd de band in april alweer stilgelegd.Als gevolg van het gebrek aan financiële middelen slaagde het bedrijf er bovendien niet langer in de lonen van de 3500 werknemers in de fabriek in Trollhättan uit te betalen. 'GM werkt niet mee'Maandagnamiddag liet topman Muller in een toelichting verstaan dat het merk Saab - ondanks de aanvraag tot faillissement - nog steeds kan rekenen op belangstelling van mogelijke investeerders. Muller voegde eraan toe dat het veto van GM - of het "totale gebrek aan medewerking" - de redding van het bedrijf zo goed als onmogelijk heeft gemaakt. Toekomst?Het is nu aan de curatoren om te beslissen wat er met het Zweedse keurmerk gebeurt. Vorige week wilde de curator die de herstructurering van Saab in goede banen moest leiden, er al de brui aan geven door gebrek aan financiële perspectieven.BehermanDoor de faling van de Zweedse autobouwer komen er bij de Belgische Saab-invoerder Beherman 24 banen op de tocht te staan. Volgens woordvoerder Umberto Stefani werd het collectief ontslag al ingezet. De wisselstukkendivisie Saab Parts en de afdeling voor technische steun zouden niet betrokken zijn bij het faillissement, aldus de woordvoerder. (Reuters/Belga/BO)