Saab-eigenaar verbreekt akkoord met Chinese partners

© belga

Swedish Automobile, de Nederlandse eigenaar van de noodlijdende Zweedse autobouwer Saab, zet een punt achter het financieel akkoord met zijn twee Chinese partners Youngman en Pang Da. Dat blijkt uit een communiqué.

In het communiqué luidt het dat Youngman en Pang Da hun ‘engagement van juni niet hebben bevestigd’ en er ook geen getekende overeenkomst bestaat voor een financiële injectie tijdens de herstructureringsperiode van Saab, aldus Swedish Automobile.

Saab ondertekende begin juli een overeenkomst met Pang Da en Youngman om 245 miljoen euro in Swedish Automobile te pompen tegen een belang van 53,9 procent in dat bedrijf.

Om de geplande herstructureringsronde te overleven zag het moederbedrijf van Saab zich wel verplicht 70 miljoen euro te lenen bij Youngman in ruil voor de rechten op de Phoenix-technologie. Onder meer daardoor deden de Chinese partners een nieuw voorstel om 100 procent van Swedish Automobile in te lijven. Een voorstel dat ‘onaanvaardbaar’ is volgens de Saab-moeder.

Bovendien weigeren Youngman en Pang Da de eerder gemaakte overeenkomst na te leven. Reden te over om de overeenkomst met de Chinese partners te verbreken, vinden de Nederlanders.

Een woordvoerster van het noodlijdende Zweedse automerk liet intussen weten dat Saab en Pang Da en Youngman maandag crisisoverleg voeren in Stockholm.

Volgens Svenska Dagbladet bedraagt het volledige bod op Saab 200 miljoen kronen of 21,9 miljoen euro. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content