Ryanair onderhandelt met vakbonden

19/01/18 om 11:56 - Bijgewerkt om 11:56

Bron: Belga

Vertegenwoordigers van de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair zitten vrijdag 11.00 om de tafel met vakbondsmensen van de christelijke bediendebond en enkele piloten. Een primeur, want jarenlang weigerde Ryanair met vakbonden te praten.

Ryanair onderhandelt met vakbonden

Eddie Wilson (hr-directeur van Ryanair) © reuters

"We hebben het gevoel dat er stappen kunnen worden gezet, maar we blijven voorzichtig", zei LBC-vakbondsman Paul Buekenhout vrijdag voor aanvang van de bijeenkomst in een hotel op Brussels Airport.

Samen met zijn Franstalige collega Yves Lambot (CNE) vraagt hij dat de Ryanair-werknemers onder Belgische wetgeving zouden vallen, en niet onder de Ierse zoals tot nu toe het geval is.

"Dit is een eerste ontmoeting met de piloten en hun vakbonden", aldus Ryanair-personeelsdirecteur Eddie Wilson. Hij was vergezeld van operationeel directeur Peter Bellew.

Om de tafle zitten vrijdag ook vier Ryanair-piloten - die contractueel echter geen woord mogen zeggen - en een jurist van de pilotenvakorganisatie BeCA (Belgian Cockpit Association). Over het boordpersoneel gaat het vrijdag nog niet.

Nadat Ryanair op 22 december in Duitsland was geconfronteerd met de eerste staking in zijn geschiedenis, kwam er een opening voor gesprekken om vakbonden te erkennen als vertegenwoordigers van het personeel. Niet enkel in België, maar ook in verscheidene andere landen vinden de eerste ontmoetingen met de - voordien niet-erkende - vakbonden plaats.

Onze partners