De vakbonden kondigen een actie aan om 'het laten respecteren van de Belgische sociale wetgeving en arbeidswetgeving'. De betoging vindt plaats op de dag dat de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair haar activiteiten op Brussels Airport opstart.

Concurrentieslag

Volgens de bonden beginnen de werknemers - door de komst van verschillende lowcostluchtvaartmaatschappijen - te vrezen dat 'ze het ergste nog niet gezien hebben'. De bonden wijzen in dat verband op de woekerende concurrentieslag tussen verschillende bedrijven, waarvan de werknemers weleens 'de dupe' zouden kunnen zijn.

De bonden vragen de werkgevers op Brussels Airport om 'de bestaande arbeidswetten, sector-cao's en bedrijfs-cao's toe te passen en de veiligheid voor hun werknemers als topprioriteit te zien'.

Bonden ongerust

Vorige week donderdag hadden de vakbonden al hun ongerustheid laten blijken over de komst van een nieuwe goedkopere speler op de luchthaven van Zaventem. Het zinde hen niet dat ze ze geen inzage kregen in de overeenkomst die de Ierse luchtvaartmaatschappij had afgesloten met bagageafhandelaar Swissport. Met de aangekondigde komst van Ryanair nam tegelijk de vrees toe dat Belgische arbeidsplaatsen plaats zouden moeten ruimen voor goedkopere Ierse.

O'Leary onder vuur

Eind januari kwam Ryanair-topman Michael O'Leary tijdens een persconferentie in Brussel onder vuur te liggen, omdat hij een beroep zou doen op schijnzelfstandigen en daardoor de Europese wetgeving met de voeten zou treden. Hoewel O'Leary niet ontkende dat hij met zelfstandigen werkt - zoals bij Ryanair-piloten het geval blijkt - benadrukte hij dat Ryanair steeds handelt in overeenstemming met de Europese wetgeving.

'Fair Ticket'

De vakbondsactie start donderdag om 10 uur aan de terminus van de bussen op de luchthaven en eindigt aan de vertrekhal. Daar zullen de actievoerders de directie van Brussels Airport een 'Fair Ticket' banner overhandigen, die ondertekend werd door alle afgevaardigden van de in de luchthaven aanwezige vakbonden.

Of er hinder zal zijn voor het luchtverkeer blijft onduidelijk. (Belga/BO)

De vakbonden kondigen een actie aan om 'het laten respecteren van de Belgische sociale wetgeving en arbeidswetgeving'. De betoging vindt plaats op de dag dat de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair haar activiteiten op Brussels Airport opstart. ConcurrentieslagVolgens de bonden beginnen de werknemers - door de komst van verschillende lowcostluchtvaartmaatschappijen - te vrezen dat 'ze het ergste nog niet gezien hebben'. De bonden wijzen in dat verband op de woekerende concurrentieslag tussen verschillende bedrijven, waarvan de werknemers weleens 'de dupe' zouden kunnen zijn. De bonden vragen de werkgevers op Brussels Airport om 'de bestaande arbeidswetten, sector-cao's en bedrijfs-cao's toe te passen en de veiligheid voor hun werknemers als topprioriteit te zien'. Bonden ongerustVorige week donderdag hadden de vakbonden al hun ongerustheid laten blijken over de komst van een nieuwe goedkopere speler op de luchthaven van Zaventem. Het zinde hen niet dat ze ze geen inzage kregen in de overeenkomst die de Ierse luchtvaartmaatschappij had afgesloten met bagageafhandelaar Swissport. Met de aangekondigde komst van Ryanair nam tegelijk de vrees toe dat Belgische arbeidsplaatsen plaats zouden moeten ruimen voor goedkopere Ierse.O'Leary onder vuurEind januari kwam Ryanair-topman Michael O'Leary tijdens een persconferentie in Brussel onder vuur te liggen, omdat hij een beroep zou doen op schijnzelfstandigen en daardoor de Europese wetgeving met de voeten zou treden. Hoewel O'Leary niet ontkende dat hij met zelfstandigen werkt - zoals bij Ryanair-piloten het geval blijkt - benadrukte hij dat Ryanair steeds handelt in overeenstemming met de Europese wetgeving.'Fair Ticket'De vakbondsactie start donderdag om 10 uur aan de terminus van de bussen op de luchthaven en eindigt aan de vertrekhal. Daar zullen de actievoerders de directie van Brussels Airport een 'Fair Ticket' banner overhandigen, die ondertekend werd door alle afgevaardigden van de in de luchthaven aanwezige vakbonden. Of er hinder zal zijn voor het luchtverkeer blijft onduidelijk. (Belga/BO)