De kwartaalresultaten van Ryanair vallen tegen. De lagekostenluchtvaartmaatschappij haalt daarbij nog eens uit naar de Waalse regering, die een extra taks wil heffen op de luchthaven van Charleroi.

De winst van Ryanair daalde in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar met 21 procent tot 78 miljoen euro. De omzet klokte met 1,34 miljard euro 5 procent hoger af. Ryanair kon wel rekenen op een toename van het aantal passagiers met 3 procent tot 23,2 miljoen.

Het blijkt in de eerste plaats de dure kerosine te zijn die de luchtvaartmaatschappij parten speelt, rekening houdend met een brandstoffactuur die in het eerste kwartaal 6 procent hoger lag. Bovendien viel Pasen vroeg dit jaar, waardoor die cijfers in het voorgaande kwartaal verwerkt werden.

Ryanair blijft voorzichtig wat de prognoses voor de rest van het boekjaar betreft. De marktomstandigheden blijven moeilijk, als gevolg van de recessie, bezuinigingen, dure brandstofkosten en 'overdreven belastingen', luidt het. De prijsvechter verwijst hierbij expliciet naar de Waalse regering, die aankondigde een taks van 3 euro te zullen heffen op een vliegtuigticket.

Ryanair waarschuwde in dat verband eerder al de activiteiten op de luchthaven van Charleroi met 17 procent af te bouwen als die taks er komt.

Voor het volledige boekjaar mikt de luchtvaartmaatschappij op een winst na belastingen tussen de 570 miljoen en 600 miljoen euro.(Belga/Bloomberg/BO)

De kwartaalresultaten van Ryanair vallen tegen. De lagekostenluchtvaartmaatschappij haalt daarbij nog eens uit naar de Waalse regering, die een extra taks wil heffen op de luchthaven van Charleroi.De winst van Ryanair daalde in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar met 21 procent tot 78 miljoen euro. De omzet klokte met 1,34 miljard euro 5 procent hoger af. Ryanair kon wel rekenen op een toename van het aantal passagiers met 3 procent tot 23,2 miljoen.Het blijkt in de eerste plaats de dure kerosine te zijn die de luchtvaartmaatschappij parten speelt, rekening houdend met een brandstoffactuur die in het eerste kwartaal 6 procent hoger lag. Bovendien viel Pasen vroeg dit jaar, waardoor die cijfers in het voorgaande kwartaal verwerkt werden.Ryanair blijft voorzichtig wat de prognoses voor de rest van het boekjaar betreft. De marktomstandigheden blijven moeilijk, als gevolg van de recessie, bezuinigingen, dure brandstofkosten en 'overdreven belastingen', luidt het. De prijsvechter verwijst hierbij expliciet naar de Waalse regering, die aankondigde een taks van 3 euro te zullen heffen op een vliegtuigticket.Ryanair waarschuwde in dat verband eerder al de activiteiten op de luchthaven van Charleroi met 17 procent af te bouwen als die taks er komt. Voor het volledige boekjaar mikt de luchtvaartmaatschappij op een winst na belastingen tussen de 570 miljoen en 600 miljoen euro.(Belga/Bloomberg/BO)