De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair heeft een sterk jaar achter de rug. Dankzij de uitbreiding van het aantal routes kon het bedrijf een recordwinst voorleggen en dit ondanks de dure brandstof. De vooruitzichten zijn wel minder positief, door de lagere bezetting en hogere kerosineprijs.

Uitbreiding van het netwerk

Het boekjaar van Ryanair eindigt op 31 maart. In de twaalf maanden tot die datum boekte het bedrijf een winst van 569 miljoen euro, tegen 503 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 13 procent tot 4,3 miljard euro.

Ryanair vervoerde vorig jaar 5 procent meer passagiers. De groei was vooral te danken aan de uitbreiding van het netwerk: Ryanair opende 217 nieuwe routes, onder meer in Griekenland, Polen, Kroatië en Marokko.

Einde aan de forse groeiMaar er lijkt een einde te komen aan de forse groeicijfers. Ryanair waarschuwde bij de publicatie van zijn resultaten dat de winst dit kwartaal lager zal liggen, onder meer door de timing van de paasvakantie. De groei in het zomerseizoen zal "zeer bescheiden" zijn, een gevolg van de crisis in Europa, aldus topman Michael O'Leary.

Voor het volledige boekjaar 2013 wordt een winst tussen de 570 en 600 miljoen euro verwacht, terwijl analisten uitgingen van een winst van 635 miljoen euro. O'Leary wijst hiervoor naar de dure brandstof

en hogere kosten voor Eurocontrol. (Belga/EE)

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair heeft een sterk jaar achter de rug. Dankzij de uitbreiding van het aantal routes kon het bedrijf een recordwinst voorleggen en dit ondanks de dure brandstof. De vooruitzichten zijn wel minder positief, door de lagere bezetting en hogere kerosineprijs. Uitbreiding van het netwerk Het boekjaar van Ryanair eindigt op 31 maart. In de twaalf maanden tot die datum boekte het bedrijf een winst van 569 miljoen euro, tegen 503 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 13 procent tot 4,3 miljard euro. Ryanair vervoerde vorig jaar 5 procent meer passagiers. De groei was vooral te danken aan de uitbreiding van het netwerk: Ryanair opende 217 nieuwe routes, onder meer in Griekenland, Polen, Kroatië en Marokko. Einde aan de forse groeiMaar er lijkt een einde te komen aan de forse groeicijfers. Ryanair waarschuwde bij de publicatie van zijn resultaten dat de winst dit kwartaal lager zal liggen, onder meer door de timing van de paasvakantie. De groei in het zomerseizoen zal "zeer bescheiden" zijn, een gevolg van de crisis in Europa, aldus topman Michael O'Leary. Voor het volledige boekjaar 2013 wordt een winst tussen de 570 en 600 miljoen euro verwacht, terwijl analisten uitgingen van een winst van 635 miljoen euro. O'Leary wijst hiervoor naar de dure brandstof en hogere kosten voor Eurocontrol. (Belga/EE)