Al in 2009 deed ING zelf een melding bij de Belgische toezichthouder over één van de bedrijven, dat ook bankierde bij de Litouwse Ukio Bank. Dat blijkt uit interne documenten van Ukio Bank, die in handen zijn van onderzoekscollectief OCCRP en werden gedeeld met de Nederlandse krant Trouw, platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en het weekblad De Groene Amsterdammer.

De documenten waarvan sprake leggen de 'Troika Laundromat' bloot, de witwasmachine die werd opgezet door de Troika Bank, die via de Ukio Bank in Litouwen miljarden aan verdacht geld naar Europa liet stromen. Het bedrijf waar het om draait, is het Cypriotische Popat Holdings, dat van 2006 tot zeker 2013 een bankrekening heeft bij ING in Moskou. Popat wordt beheerd en aangestuurd door de Russische Troika Bank, en heeft eveneens een bankrekening bij het ­Litouwse Ukio. Vanuit Popat worden honderden miljoenen heen en weer versluisd naar andere bedrijven in de witwasmachine. De berichtgeving stuurt het aandeel ING lager. Rond 14.30 uur is er een verlies van zowat 4,5 procent.

ABN AMRO

Voorts onderzoekt Bank of Scotland (RBS) aantijgingen van betrokkenheid bij witwasoperaties door van ABN AMRO overgenomen bedrijfsonderdelen. Dat laat een woordvoerder weten naar aanleiding van berichtgeving in opnieuw Trouw en De Groene Amsterdammer. Die schreven deze week dat Nederlandse banken een schakel vormden in de grote Russische witwasoperatie. Via een onderdeel van ABN AMRO zou 190 miljoen euro aan dubieus geld zijn doorgesluisd. RBS is juridisch aansprakelijk voor eventuele misstappen door die bedrijfstak, die in 2008 werd overgenomen door de Britten. Een woordvoerder laat weten dat RBS witwasbeschuldigingen 'serieus neemt', maar wil niet ingaan op de specifieke details van transacties.

Al in 2009 deed ING zelf een melding bij de Belgische toezichthouder over één van de bedrijven, dat ook bankierde bij de Litouwse Ukio Bank. Dat blijkt uit interne documenten van Ukio Bank, die in handen zijn van onderzoekscollectief OCCRP en werden gedeeld met de Nederlandse krant Trouw, platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en het weekblad De Groene Amsterdammer. De documenten waarvan sprake leggen de 'Troika Laundromat' bloot, de witwasmachine die werd opgezet door de Troika Bank, die via de Ukio Bank in Litouwen miljarden aan verdacht geld naar Europa liet stromen. Het bedrijf waar het om draait, is het Cypriotische Popat Holdings, dat van 2006 tot zeker 2013 een bankrekening heeft bij ING in Moskou. Popat wordt beheerd en aangestuurd door de Russische Troika Bank, en heeft eveneens een bankrekening bij het ­Litouwse Ukio. Vanuit Popat worden honderden miljoenen heen en weer versluisd naar andere bedrijven in de witwasmachine. De berichtgeving stuurt het aandeel ING lager. Rond 14.30 uur is er een verlies van zowat 4,5 procent. Voorts onderzoekt Bank of Scotland (RBS) aantijgingen van betrokkenheid bij witwasoperaties door van ABN AMRO overgenomen bedrijfsonderdelen. Dat laat een woordvoerder weten naar aanleiding van berichtgeving in opnieuw Trouw en De Groene Amsterdammer. Die schreven deze week dat Nederlandse banken een schakel vormden in de grote Russische witwasoperatie. Via een onderdeel van ABN AMRO zou 190 miljoen euro aan dubieus geld zijn doorgesluisd. RBS is juridisch aansprakelijk voor eventuele misstappen door die bedrijfstak, die in 2008 werd overgenomen door de Britten. Een woordvoerder laat weten dat RBS witwasbeschuldigingen 'serieus neemt', maar wil niet ingaan op de specifieke details van transacties.