Rusland verliest terrein als grootste invoerder ruwe olie in België

© REUTERS

Rusland blijft de grootste importeur van ruwe olie in België, maar aan zijn marktaandeel is in 2014 fors geknaagd, vooral door Saoedi-Arabië. Dat blijkt dinsdag uit het jaarverslag van de Belgische Petroleum Federatie.

Bedrijven in België voerden in 2014 in totaal 32,2 miljoen ton ruwe olie in. Dat was ruim 16 procent meer dan in 2013, zo blijkt uit het jaarverslag.

Agressievere houding Saoedi-Arabië

De invoer vanuit marktleider Rusland daalde evenwel met meer dan 6 procent, tot 11,6 miljoen ton. Het aandeel van Rusland in de invoer van ruwe olie in België daalde daardoor van 45 procent in 2013 naar 36 procent vorig jaar. “Rusland is over zijn piek heen”, klinkt het bij de petroleumfederatie. “Het had de voorbije jaren het Midden-Oosten teruggedrongen, maar daar is in 2014 een kentering in gekomen.”

Volgens de federatie is die kentering vermoedelijk het gevolg van een combinatie van factoren. Zo was er mogelijk een indirecte impact van maatregelen die werden genomen tegen Rusland, hoewel die geen betrekking hadden op de import van ruwe olie. Maar vooral was er de vaststelling dat Saoedi-Arabië zich veel agressiever opstelde om marktaandeel te winnen op de internationale markten.

Ook in België werd meer Saoedische ruwe olie ingevoerd, waardoor het marktaandeel van het Midden-Oosten steeg van 22 naar 26 procent. Daarnaast won ook Afrikaanse ruwe olie terrein in België: van 15 naar 18 procent marktaandeel.

De ruwe olie die de bedrijven invoeren, wordt voornamelijk gebruikt voor brandstoffen of als grondstof voor de petrochemische industrie.

Forse stijging aantal Belgische tankstations

Een ander opvallend cijfer in het jaarverslag is dat van het aantal tankstations in België. Begin 2015 waren er 3.386, wat het hoogste aantal in 10 jaar zou zijn. De forse stijging (met 6,5 procent tegenover 2013) zou echter vooral te maken hebben met de telwijze, eerder dan met een structurele toename.

Eind 2014 werkten 6.581 mensen in de Belgische petroleumsector, een bevestiging van de stijgende lijn van de voorbije jaren (met bijvoorbeeld 6.311 werknemers in 2008). “In de voorbije twee jaar hebben onze twee grootste raffinaderijen elk investeringen aangekondigd van zo’n 1 miljard euro om de productie van schone brandstoffen te verhogen”, aldus de federatie. Zij voegt nog toe dat “Antwerpen de op een na grootste petrochemische cluster ter wereld blijft na Houston”.

De Belgische Petroleum Federatie vertegenwoordigt de belangrijkste petroleummaatschappijen in België (zoals Esso, Total en Shell). (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content