Gazprom wijst op 'ernstige risico's' dat de gastoevoer naar Europa verstoord geraakt.

Na een onderbreking tijdens de zomer werden de Russische gasleveringen aan Oekraïne op 12 oktober opnieuw opgestart. Basis was een akkoord dat stipuleert dat Kiev op voorhand betaalt voor de gewenste volumes.

Volgens Gazprom had de Oekraïense gasmaatschappij Naftogaz woensdagmorgen de vooraf betaalde voorraad gas opgebruikt, en zijn er geen voorafbetalingen meer geweest.

Naftogaz had eerder laten weten voorlopig geen Russisch gas meer nodig te hebben. Er is nog voldoende voorraad, luidde het.

De relaties tussen Rusland en Oekraïne zitten de voorbije dagen weer in een neerwaartse spiraal. Zo saboteerden vermoedelijk Oekraïense nationalisten het voorbije weekend de stroomvoorziening naar de Krim, het schiereiland dat door Rusland in maart 2014 werd geannexeerd.

Oekraïne is het belangrijkste transitland voor Russisch gas naar de EU. Zowat 15 procent van het in Europa verbruikte gas gaat via het grondgebied van Oekraïne. (Belga/BO)

Gazprom wijst op 'ernstige risico's' dat de gastoevoer naar Europa verstoord geraakt. Na een onderbreking tijdens de zomer werden de Russische gasleveringen aan Oekraïne op 12 oktober opnieuw opgestart. Basis was een akkoord dat stipuleert dat Kiev op voorhand betaalt voor de gewenste volumes. Volgens Gazprom had de Oekraïense gasmaatschappij Naftogaz woensdagmorgen de vooraf betaalde voorraad gas opgebruikt, en zijn er geen voorafbetalingen meer geweest. Naftogaz had eerder laten weten voorlopig geen Russisch gas meer nodig te hebben. Er is nog voldoende voorraad, luidde het. De relaties tussen Rusland en Oekraïne zitten de voorbije dagen weer in een neerwaartse spiraal. Zo saboteerden vermoedelijk Oekraïense nationalisten het voorbije weekend de stroomvoorziening naar de Krim, het schiereiland dat door Rusland in maart 2014 werd geannexeerd. Oekraïne is het belangrijkste transitland voor Russisch gas naar de EU. Zowat 15 procent van het in Europa verbruikte gas gaat via het grondgebied van Oekraïne. (Belga/BO)