Robotic Surgery Institute (ORSI) lanceert Playstation voor chirurgen

© belga

Het Robotic Surgery Institute (ORSI) van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst krijgt 1,8 miljoen euro subsidies voor zijn opleidingscentrum in robotchirurgie. Dat is pas het derde in Europa.

Op 15 oktober beginnen in Melle de verbouwingswerken aan een opleidingscentrum voor robotchirurgie. Dat is een initiatief van het OLV Robotic Surgery Institute (ORSI), een vzw die in 2010 werd opgestart door een team specialisten van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Aalst.

Via trainingen willen ze hun ervaring in robotchirurgie doorgeven aan jongere en minder ervaren chirurgen van over de hele wereld. Dat deden ze eigenlijk al in het ziekenhuis in Aalst, maar nu verhuist de activiteit naar een apart pand in Melle. Het gaat om een investering van meer dan 3 miljoen euro, maar het initiatief kan rekenen op 1,8 miljoen euro subsidies. De centen komen van het OLVZ, de Vlaamse regering en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

In het vernieuwde gebouw met drie volledig uitgeruste operatiezalen hoopt ORSI jaarlijks 650 artsen en verpleegkundigen te leren opereren met de nieuwste robottechnologie. De trainingsfaciliteit is een van de drie opleidingscentra voor robotchirurgie in Europa. De andere twee liggen in Zwitserland en Zweden.

Referentiecentrum Aalst

De inspirator van het opleidingscentrum is dokter Alexander Mottrie van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst. De uroloog leerde het vak in Duitsland en de Verenigde Staten en krijgt in de medische wereld erkenning voor zijn pioniersrol voor het gebruik van de chirurgische robot in de urologie. Hij was bijvoorbeeld de eerste die met deze technologie een urineleider opnieuw kon inplanten. Mottrie is momenteel ook de voorzitter van European Robotic Urology Society (ERUS).

Chirurgische robots zijn nog steeds revolutionair, ook al worden ze al gebruikt sinds 2000. Een geoefend chirurg maakt dankzij de robot minder littekens, een ingreep is doorgaans minder pijnlijk voor de patiënt en de kansen op genezing liggen hoger. België telt zowat 25 chirurgische robots. Met drie robots is Aalst een referentiecentrum in ons land. Dit jaar gebeurden er al bijna 700 ingrepen met behulp van de robot.

Niet voor de centen

Een opleiding bij ORSI kost minstens 7000 euro per persoon. Maar geldgewin is niet de drijfveer, stelt Mottrie. “Wij zijn een vzw. We kunnen, mogen en willen ook geen winst maken. De belangrijkste drijfveer is dat we de geneeskunde in België proberen te internationaliseren. Door buitenlandse teams op te leiden, wordt onze sector weer een beetje meer een economische exportsector. Met dit project kunnen we bewijzen dat we het referentiecentrum zijn voor een behandelingsmethode die in veel landen nog in haar kinderschoenen staat.”

Roeland Byl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content