De handel op de beurs van Hong Kong van de in Peking gevestigde Hanergy Thin Film Power Group (HTF) werd woensdagmorgen snel opgeschort. De beurskoers zakte in 24 minuten van 7,35 Hong Kong dollar (0,85 euro) in elkaar tot 3,91 Hong Kong dollar (0,45 euro) voor de handel in het aandeel door de beurswaakhond werd stopgezet.

Vorig jaar bereikte het aandeel nog ongekende hoogtes. Hanergy Thin Film had ooit een marktwaarde van 300 miljard Hong Kong dollar (34,7 miljard euro), maar het catastrofale beursverloop van woensdag roomde maar liefst 144,3 miljard Hong Kong dollar (16,7 miljard euro) of 47 procent van dat bedrag af.

Rijkste Chinees met 18,7 miljard euro

Li Hejun werd in februari in een vermogensstudie nog beschouwd als de rijkste Chinees en stootte Jack Ma van de troon, de stichter van het e-commercebedrijf Alibaba. Volgens de Hurun Report's Global Rich List van dit jaar verdriedubbelde Li Hejun zijn vermogen in vergelijking met 2014 tot 18,7 miljard euro.

Li Hejun, Xinhua
Li Hejun © Xinhua

Het HTF-aandeel was het voorbije jaar gestegen met meer dan 600 procent, wat van Hanergy Thin Film het grootste zonne-energiebedrijf ter wereld maakte op basis van de marktwaarde.

Overwaardering en verkoop aan eigen dochtermaatschappij

Dat riep wel vragen op over de waardering van het aandeel en de inkomsten van het bedrijf. Volgens het Britse dagblad Financial Times schraapte de Hanergy Group haar fortuin vooral bijeen door onconventionele verkoopsovereenkomsten met dochtermaatschappij HTF. Li Hejun, de stichter en voorzitter van Hanergy, stuurde woensdag bovendien zijn kat naar de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Hong Kong.

Li Hejun maakt deel uit van een generatie Chinese ondernemers die fortuinen bij elkaar sprokkelden dankzij de groeiende wereldmarkt voor hernieuwbare energie. Hejun stichtte Hanergy in 1994 om waterkrachtprojecten op te zetten. In 2012 voltooide Hanergy de Jinanqiao-dam, goed voor 2.400 megawatt.

Stand van Hanergy op de Clean Energy Expo in Peking op 1 april 2015., Reuters
Stand van Hanergy op de Clean Energy Expo in Peking op 1 april 2015. © Reuters

Koning van de thinfilm-zonnepanelen

Het was hiermee het eerste bedrijf dat in China een contract binnenhaalde om een dam te bouwen. Hanergy heeft ook geïnvesteerd in windenergie, maar richtte zijn aandacht vanaf 2009 op zonne-energie.

Hanergy nam in 2012 het Duitse Solibro en het Amerikaanse MiaSole over en wil wereldleider worden in zogenaamde thinfilm-zonnepanelen. Die kunnen gebruikt worden als getinte ruiten in gebouwen of in de dakbedekking worden verwerkt.

(NC/Bloomberg)

De handel op de beurs van Hong Kong van de in Peking gevestigde Hanergy Thin Film Power Group (HTF) werd woensdagmorgen snel opgeschort. De beurskoers zakte in 24 minuten van 7,35 Hong Kong dollar (0,85 euro) in elkaar tot 3,91 Hong Kong dollar (0,45 euro) voor de handel in het aandeel door de beurswaakhond werd stopgezet. Vorig jaar bereikte het aandeel nog ongekende hoogtes. Hanergy Thin Film had ooit een marktwaarde van 300 miljard Hong Kong dollar (34,7 miljard euro), maar het catastrofale beursverloop van woensdag roomde maar liefst 144,3 miljard Hong Kong dollar (16,7 miljard euro) of 47 procent van dat bedrag af.Li Hejun werd in februari in een vermogensstudie nog beschouwd als de rijkste Chinees en stootte Jack Ma van de troon, de stichter van het e-commercebedrijf Alibaba. Volgens de Hurun Report's Global Rich List van dit jaar verdriedubbelde Li Hejun zijn vermogen in vergelijking met 2014 tot 18,7 miljard euro. Het HTF-aandeel was het voorbije jaar gestegen met meer dan 600 procent, wat van Hanergy Thin Film het grootste zonne-energiebedrijf ter wereld maakte op basis van de marktwaarde. Dat riep wel vragen op over de waardering van het aandeel en de inkomsten van het bedrijf. Volgens het Britse dagblad Financial Times schraapte de Hanergy Group haar fortuin vooral bijeen door onconventionele verkoopsovereenkomsten met dochtermaatschappij HTF. Li Hejun, de stichter en voorzitter van Hanergy, stuurde woensdag bovendien zijn kat naar de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Hong Kong.Li Hejun maakt deel uit van een generatie Chinese ondernemers die fortuinen bij elkaar sprokkelden dankzij de groeiende wereldmarkt voor hernieuwbare energie. Hejun stichtte Hanergy in 1994 om waterkrachtprojecten op te zetten. In 2012 voltooide Hanergy de Jinanqiao-dam, goed voor 2.400 megawatt.Het was hiermee het eerste bedrijf dat in China een contract binnenhaalde om een dam te bouwen. Hanergy heeft ook geïnvesteerd in windenergie, maar richtte zijn aandacht vanaf 2009 op zonne-energie.Hanergy nam in 2012 het Duitse Solibro en het Amerikaanse MiaSole over en wil wereldleider worden in zogenaamde thinfilm-zonnepanelen. Die kunnen gebruikt worden als getinte ruiten in gebouwen of in de dakbedekking worden verwerkt.(NC/Bloomberg)