De Antwerpse demand response aggregator REstore heeft sinds begin dit jaar contracten afgesloten met meer dan 40 nieuwe industriële sites. "Daardoor hebben we nu 100 MW afschakelbare capaciteit in portefeuille, of, zoals wij het noemen, MWflex", weet cp-CEO Pieter-Jan Mermans. Dat komt overeen met een relatief grote piekcentrale.

Mermans en zijn co-CEO Jan-Willem Rombouts richten zich sinds 2010 op demand response: eindgebruikers die op verzoek hun normale consumptiepatroon van elektriciteit tijdelijk aanpassen. Zo eenvoudig mogelijk verteld: omdat elektriciteit niet kan worden opgeslagen, moeten vraag en aanbod op het stroomnet in evenwicht zijn. Om dat evenwicht te kunnen bewaren, vermindert de hoogspanningsbeheerder Elia enkele keren per jaar het stroomverbruik bij delen van grote industriële installaties en vergoedt daarvoor de bedrijven.

REstore doet hetzelfde, maar bundelt daarvoor de installaties van ondernemingen. "Eigenlijk hebben we een virtuele centrale gebouwd", lacht Rombouts. Met dit verschil dat de virtuele centrale geen schadelijke emissies uitstoot en ze de bedrijven een mooie vergoeding oplevert. Maar vooral dat het softwarepakket Flexpond dat REstore ontwikkelde, veel snellere reactietijden toelaat.

Europese primeur

Dat ontging ook Elia niet. Het sloot een contract met REstore voor de levering van primaire reserve, meteen een Europese primeur, want het is de eerste keer dat een hoogspanningsnetbeheerder een dergelijk contract sluit met een demand response aggregator. Tot nu toe gebeurde dat vooral met hydrocentrales als Coo of gasgestookte piekinstallaties.

De primaire reserve zijn de installaties waar Elia eerst een beroep op doet bij onevenwichten. Tegenover de hogere vergoeding staat dat ze binnen 15 tot 30 seconden op 100 procent vermogen moeten draaien. De secundaire reserve moet binnen een kwartier op non-actief kunnen worden gezet, en de tertiaire, waar REstore tot nu toe actief was en die dit jaar drie keer werd 'afgeroepen', heeft nog iets meer responstijd.

Niet in België blijven

Dat volautomatisch afschakelbaar vermogen biedt het bedrijf aan drie klanten aan: Elia, het nutsbedrijf EDF Luminus en de Britse hoogspanningsnetbeheerder National Grid. REstore verwacht uiterlijk tegen eind 2014 een break-even. Het bedrijf telt vijftien werknemers: vijf in Bristol, de rest in Antwerpen.

"We hebben nooit de ambitie gehad om alleen een Belgische speler te zijn", zegt Mermans. "Wij hebben een kritische massa-technologie: die werkt, onafhankelijk of het over 100 of 1000 MW gaat. Dus zou het dom zijn om in één land te blijven." (L.H.)

De Antwerpse demand response aggregator REstore heeft sinds begin dit jaar contracten afgesloten met meer dan 40 nieuwe industriële sites. "Daardoor hebben we nu 100 MW afschakelbare capaciteit in portefeuille, of, zoals wij het noemen, MWflex", weet cp-CEO Pieter-Jan Mermans. Dat komt overeen met een relatief grote piekcentrale. Mermans en zijn co-CEO Jan-Willem Rombouts richten zich sinds 2010 op demand response: eindgebruikers die op verzoek hun normale consumptiepatroon van elektriciteit tijdelijk aanpassen. Zo eenvoudig mogelijk verteld: omdat elektriciteit niet kan worden opgeslagen, moeten vraag en aanbod op het stroomnet in evenwicht zijn. Om dat evenwicht te kunnen bewaren, vermindert de hoogspanningsbeheerder Elia enkele keren per jaar het stroomverbruik bij delen van grote industriële installaties en vergoedt daarvoor de bedrijven. REstore doet hetzelfde, maar bundelt daarvoor de installaties van ondernemingen. "Eigenlijk hebben we een virtuele centrale gebouwd", lacht Rombouts. Met dit verschil dat de virtuele centrale geen schadelijke emissies uitstoot en ze de bedrijven een mooie vergoeding oplevert. Maar vooral dat het softwarepakket Flexpond dat REstore ontwikkelde, veel snellere reactietijden toelaat. Europese primeurDat ontging ook Elia niet. Het sloot een contract met REstore voor de levering van primaire reserve, meteen een Europese primeur, want het is de eerste keer dat een hoogspanningsnetbeheerder een dergelijk contract sluit met een demand response aggregator. Tot nu toe gebeurde dat vooral met hydrocentrales als Coo of gasgestookte piekinstallaties. De primaire reserve zijn de installaties waar Elia eerst een beroep op doet bij onevenwichten. Tegenover de hogere vergoeding staat dat ze binnen 15 tot 30 seconden op 100 procent vermogen moeten draaien. De secundaire reserve moet binnen een kwartier op non-actief kunnen worden gezet, en de tertiaire, waar REstore tot nu toe actief was en die dit jaar drie keer werd 'afgeroepen', heeft nog iets meer responstijd. Niet in België blijvenDat volautomatisch afschakelbaar vermogen biedt het bedrijf aan drie klanten aan: Elia, het nutsbedrijf EDF Luminus en de Britse hoogspanningsnetbeheerder National Grid. REstore verwacht uiterlijk tegen eind 2014 een break-even. Het bedrijf telt vijftien werknemers: vijf in Bristol, de rest in Antwerpen. "We hebben nooit de ambitie gehad om alleen een Belgische speler te zijn", zegt Mermans. "Wij hebben een kritische massa-technologie: die werkt, onafhankelijk of het over 100 of 1000 MW gaat. Dus zou het dom zijn om in één land te blijven." (L.H.)