Rent-A-Port sluit deal met rijkste man van Afrika

© Thomas Sweertvaegher

Na zeven jaar zwoegen is er een doorbraak in Nigeria voor Rent-A-Port. Het haveninvesteringsbedrijf van Marc Stordiau en Marcel Van Bouwel sluit een deal met de groep Dangote.

Geschat vermogen: 16,1 miljard dollar. Plaats op de Forbes-lijst van rijkste mensen ter wereld: nr. 43, en de absolute nummer één in Afrika. Om maar te zeggen: met de Nigeriaan Alhaji Aliko Dangote haalt het Belgische Rent-A-Port een partner van formaat in huis. Doel: de 10.000 hectare grote vrijhandelszone helpen te ontwikkelen die het bedrijf al zeven jaar in Nigeria in concessie heeft.

Het Afrikaanse land is de op vijf na grootste olieproducent van de wereld, maar zijn raffinagecapaciteit kan amper 15 procent van de eigen oliebehoeften dekken. En dus voert het elk jaar 20 miljoen ton elders geraffineerde olieproducten in, waardoor een groot deel van de oliewinsten dadelijk opnieuw het land uitvloeien.

Dangote wil in Olokola een petrochemisch complex bouwen dat 9 tot 10 miljard dollar zal kosten, en de raffinagecapaciteit van het land in één klap met een factor 7 zal vermenigvuldigen.

Roadshow

Rent-A-Port heeft de gronden verkocht die Dangote nodig heeft voor zijn plannen, en mag in ruil de bijhorende diepzeehaven mee ontwikkelen. Die kan tegelijkertijd de haven in de hoofdstad Lagos ontlasten, waar soms tot 150 schepen wachten om de haven binnen te geraken.

“Er zit altijd een stuk sociale dimensie in onze projecten: we trachten de lokale economie ook echt vooruit te helpen”, zegt Marc Stordiau, CEO van Rent-A-Port.

Toch zal het nog minstens twee jaar duren voor de fysieke werken in Olokola beginnen. Rent-A-Port ook voet aan grond in Vietnam en Oman, waar het de havens van Hai Phong en Duqm ontwikkelt.

“We houden binnenkort een roadshow in Vlaanderen, in de hoop zo investeerders uit te nodigen. Tot nu toe werken we er samen met klanten uit Amerika, Duitsland en Japan, maar jammer genoeg amper met Belgische bedrijven.”

Zeebrugge en Di Rupo

Ook in Zeebrugge koestert het bedrijf plannen. Stordiau: “We kunnen daar twee vliegen in één klap slaan. De haven van Zeebrugge zoekt uitbreidingsmogelijkheden, terwijl wij denken aan een opslag van elektriciteit op basis van water. Dat is een kunstmatig meer dat kan worden geledigd wanneer de windmolens stroom produceren die niet kan worden afgenomen, en die energie produceert wanneer die wél nodig is. Voor de duidelijkheid: het heeft niets te maken met het I-lands-project van DEME en Electrabel. Ten vroegste over vijf, zes jaar beginnen de werken.”

“Ik blijf zeer geboeid door de Belgische politiek. U kent mijn voorkeuren, dus ik vind niet dat België al te veel naar rechts moet opschuiven. Ik vind dat Di Rupo het in de huidige omstandigheden zeer goed doet. Frankrijk heeft niet bespaard, Nederland heeft zich kapotgesaneerd. België volgt de gulden middenweg.” (L.H.)

Het volledige artikel over Rent-A-Port leest u deze week in Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content