De zwakke economie en de lage rente spelen de Europese banken in 2013 parten, schrijft Moody's in een rapport. Door de zwakke economie zullen de banken kampen met meer probleemkredieten en met hogere provisies.

Moody's wijst erop dat vooral banken in Spanje, Italië, Ierland en het Verenigd Koninkrijk nog belangrijke extra kredietafschrijvingen moeten doen. Volgens het kredietwaardigheidsbureau zal de druk het grootst zijn op de portefeuilles commercieel vastgoed en kmo-kredieten. Sommige banken hebben de voorbije jaren latente kredietverliezen afgewenteld door schuldherschikkingen toe te staan, maar daarmee hebben ze enkel tijd gewonnen, meent Moody's.

Behalve de hogere kredietkosten weegt ook de aanhoudend lage rente op de rendabiliteit van de Europese banken. Met een slinkende rentemarge kunnen verschillende banken onvoldoende winst maken om hun kapitaal te versterken, schrijft Moody's. Het risico bestaat dat ze daardoor kiezen voor een verkoop van activa, wat een negatief effect op de economie zou hebben. Moody's sluit ook niet uit dat banken opnieuw een beroep doen op de overheid.

De zwakke economie en de lage rente spelen de Europese banken in 2013 parten, schrijft Moody's in een rapport. Door de zwakke economie zullen de banken kampen met meer probleemkredieten en met hogere provisies.Moody's wijst erop dat vooral banken in Spanje, Italië, Ierland en het Verenigd Koninkrijk nog belangrijke extra kredietafschrijvingen moeten doen. Volgens het kredietwaardigheidsbureau zal de druk het grootst zijn op de portefeuilles commercieel vastgoed en kmo-kredieten. Sommige banken hebben de voorbije jaren latente kredietverliezen afgewenteld door schuldherschikkingen toe te staan, maar daarmee hebben ze enkel tijd gewonnen, meent Moody's. Behalve de hogere kredietkosten weegt ook de aanhoudend lage rente op de rendabiliteit van de Europese banken. Met een slinkende rentemarge kunnen verschillende banken onvoldoende winst maken om hun kapitaal te versterken, schrijft Moody's. Het risico bestaat dat ze daardoor kiezen voor een verkoop van activa, wat een negatief effect op de economie zou hebben. Moody's sluit ook niet uit dat banken opnieuw een beroep doen op de overheid.